16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Na Brezjah o pomenu Marijinih svetišč za evangelizacijo

Predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo Rino Fisichella je na srečanju predstavnikov Mreže evropskih Marijinih narodnih svetišč, ki poteka na Brezjah, danes izpostavil pomen Marijinih svetišč za novo evangelizacijo. Svetišča nudijo prostor za razmislek in molitev ter so pomembna za spoznavanje z vero in za njeno krepitev, je poudaril.

 

Kot je povedal Fisichella, so svetišča za vernike velikega simbolnega pomena. Odgovornost Cerkve pa je, da razume ljudi, ki prihajajo v svetišča po razmislek in molitev. Pri doseganju nalog evagelizacije je razumevanje vernikov ključnega pomena, pri čemer so dobrodošle izkušnje svetišč. Ob tem velja, da evagelizacije ni mogoče voditi v vseh državah enako, saj vsako državo zaznamuje njena tradicija in kultura.

Svetišča pomagajo posameznikom pri njihovi duhovni rasti. Hkrati Marijinega svetišča predstavljajo temelj vere, saj je bila Marija prva, ki je verjela, v svojem telesu je nosila znamenje Boga in v njej vidimo Jezusa ter kako se je treba prepusti volji boga, je izpostavil Fisichella. “Svetišča niso pomembna le zato, ker kažejo na vero kristjanov, ampak tudi zato, ker nas spominjajo, kako biti verniki in kako kot kristjani ravnati,” je pojasnil.

V luči tega, da so številna Marijina narodna svetišča priljubljene točke verskega turizma, je Fisichella dejal, da je večina svetišč na izjemno lepih lokacijah. Kot je povedal, pogosto ne vemo, ali so ljudje, ki prihajajo v svetišča, katoliki ali ne, so pa svetišča lahko tista, ki ljudem prva naznanijo vero, oziroma so prostor, kjer se ljudje z vero prvič spoznajo.

Ob tem je Fisichella izpostavil tudi, da živimo v posebnem zgodovinskem trenutku, ko je potrebno razumevanje nove kulture, v kateri živi mladina. Gre za posebno digitalno kulturo, ki izhaja iz uporabe sodobne tehnologije. “Ne zavedamo se dobro, kakšne izzive ta kultura prinaša. Morali bi razumeti novo generacijo mladih, pri čemer ni dovolj le poznavanje uporabe novih instrumentov, ampak je treba razumeti tudi kakšna kultura stoji za njimi,” je pojasnil.

Fisichella je danes nagovoril več kot 30 predstavnikov 18 evropskih narodnih Marijinih svetišč, ki se udeležujejo letošnjega jubilejnega, 15. srečanja Mreže evropskih Marijinih narodnih svetišč, v kateri je skupaj sicer 22 svetišč. Fisichella je prvi predstavnik Svetega sedeža, ki se je udeležil tovrstnega srečanja. Zbranim, med katerimi so tudi predstavniki iz Lurda, Fatime in Marije Bistrice, pa je spregovoril o tem, kako svetišča v Cerkvi delujejo in kakšna so pričakovanja v Vatikanu.

Udeleženci srečanja so se danes popoldan odpravili v Ljubljano, kjer se bodo zvečer v stolnici sv. Nikolaja udeležili tudi maše, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V četrtek si bodo ogledali še Bled. Srečanje, ki se je začelo v torek, pa bodo sklenili v petek.

Kot je dejal gostitelj letošnjega srečanja, rektor Marijinega narodnega svetišča Brezje Robert Bahčič, na srečanjih vsako leto razmišljajo o temah, povezanih z Marijo. Poleg tega vsako svetišče predstavi svoje delo, ki ga je opravilo v zadnjem letu. V razpravi in izmenjavi mnenj pa se porajajo nove ideje in odgovori na vprašanja, kako še izboljšati delo v romarskih središčih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine