24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Na Brezjah jubilejno romanje bolnikov, invalidov in starejših

Revija Ognjišče je danes organizirala jubilejno, 50. narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. Mašo je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je zbrane tudi nagovoril. Vse, ki delajo z bolniki in ostarelimi, je Zore prosil, da bi bilo vsako dejanje nege in skrbi zanje polno spoštovanja do njih in njihove starosti.

Nadškof Zore je v nagovoru najprej pozdravil romarje k Mariji Pomagaj ter se zahvalil vsem, ki pomagajo bolnikom in ostarelim. Ob tem je citiral papeža Frančiška, ki je v letošnjem pismu za svetovni dan bolnikov zapisal, da organizacijska inteligenca in dobrodelnost zahtevata spoštovanje dostojanstva bolnega, ki mora biti nenehno v središču procesa zdravljenja.

“Takšen bi moral biti tudi pristop kristjanov, ki delajo v javnih strukturah in so po svojem služenju poklicani k zglednemu pričevanju za evangelij,” je povzel papeževe besede Zore.

Spomnil je, da živimo v miselnem okolju, ki je polno lepih besed o človekovih pravicah ter o skrbi in odgovornosti za nemočne in ranljive skupine. “Ob vseh teh lepo zvenečih besedah pa se vedno večkrat dogaja, da pravico do življenja od spočetja do naravne smrti poteptamo s tako imenovano pravico do izbire in pravico do ‘dostojanstvene smrti’,” je dejal. Zdi se mu prav, da se ob tem jubilejnem romanju vsi skupaj zahvalijo tudi bolnim in ostarelim.

Romanje že od začetka organizira revija Ognjišče, ki je najbolj razširjen mesečnik v Sloveniji. Od skromnih začetkov je romanje prešlo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa vsako tretjo soboto v juniju, so sporočili iz Ognjišča.

Ob 9. uri se je na trgu pred baziliko Marije Pomagaj po ustaljenem programu začela priprava na mašo z molitvijo rožnega venca in petjem, ob 10. uri pa je ob somaševanju nadškofa Zoreta, mariborskega nadškofa metropolita Alojza Cvikla, koprskega škofa Jurija Bizjaka in drugih duhovnikov potekala slovesna romarska maša. Duhovniki so med mašo bolnikom na njihovo željo podelili zakrament bolniškega maziljenja, pred njo pa zakrament sprave. Mašo je neposredno prenašalo Radio Ognjišče. Tako so z dogajanjem na Brezjah lahko duhovno povezani tudi tisti, ki so zaradi bolezni ali starosti ostali doma oziroma v bolnišnicah.

Romanja invalidov in bolnikov je začel ustanovitelj revije Ognjišče Franc Bole, ki je obiskoval invalide, da bi jih predstavil v rubriki Naši preizkušani bratje, ki v reviji obstaja še danes. Invalidi, ki so takrat redko zapuščali dom, so mu povedali, da so osamljeni in da bi tudi oni radi romali ter se srečali z drugimi preizkušanimi ljudmi.

Tako je urednik prišel na idejo o posebnem romanju na Brezje. Prvo romanje je bilo 19. avgusta 1969 v cerkvi. Pozneje, prvič leta 1972, so ga zaradi velikega obiska preselili na trg pred cerkvijo. Že od začetka pa so bili v romanje vključeni tudi številni prostovoljci, ki so pomagali pri njegovi pripravi in izvedbi.

Tako se romanja poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je v prvi vrsti namenjeno, udeležujejo njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi in nekatere mladinske veroučne skupine. Številne župnije, župnijske ali dekanijske Karitas pa poskrbijo za organiziran prevoz romarjev.

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Ta se kaže tudi z duhovno oskrbo bolnikov v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih podobnih zavodih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine