18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Na 43. Ribniškem sejmu suhe robe in lončarstva za obiskovalce letos 450 stojnic

Mojstri starih obrti in rokodelskih veščin se bodo danes zbrali na 43. ribniškem sejmu suhe robe in lončarstva. Organizatorji pričakujejo več kot 30.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, ki bodo lahko obiskali okoli 450 stojnic. Poleg obujanja starih obrti in rokodelskih spretnosti pa bodo letos obujali tudi stare ribniške jedi.

 

Sejem bo ponujal 450 stojnic, od tega bo 60 stojnic izdelovalcev suhe robe in tistih, ki prikazujejo izdelavo lončenih izdelkov, je za STA pojasnil Marko Modrej iz ribniškega turističnega društva. Poleg tega bo potekal 19. rokodelski festival, kjer bodo razstavljali na stojnicah s pozabljenimi obrtmi, ki jih v Sloveniji oživljajo. Na festival tako prihajajo rokodelci iz celotne Slovenije, imajo tudi certifikat art&craft.

Poleg tega bodo festival bogatile številne druge stojnice in pestra gostinska ponudba. “Zadnja leta precej delamo in gradimo na kulinariki, na obujanju starih ribniških jedi, v prihodnjih letih bomo to nadgradili v še kakšen festival, ki ga bomo dodali ribniškemu sejmu,” je napovedal Modrej. Letos bodo predstavili tudi novo himno ribniškega semnja, za katero upajo, da bo postala del tradicije.

Na sejmu ne bodo sodelovali le domači izdelovalci, ampak tudi tuji iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Organizatorji se nadejajo, da danes ne bo dežja.

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob ‘žegnanjih’.

Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t. i. kavmav. To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva. Gre za tradicionalno kulturno-etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine kot domovine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine