5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Mount Everest v plezalni sezoni osvojilo več kot 560 plezalcev

Vrh najvišje gore na svetu, Mount Everest, je v letošnji plezalni sezoni doseglo 563 plezalcev, ki so se na očaka povzpeli z nepalske strani. Med njimi je bilo 511 moških in 52 žensk, ki prihajajo iz skupno 39 držav, je ta teden sporočila nepalska vlada.

 

Vsako leto se proti vrhu Mount Eversta v času pomladne plezalne sezone poda več sto plezalcev. Doslej je 8848 metrov visok vrh, ki se dviguje na meji med Nepalom in Kitajsko, osvojilo več kot 5000 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Letos se je od drugega tedna v maju do začetka junija na vrh povzpelo 511 moških iz 37 držav in 52 žensk iz 15 držav. Pri tem so jim pomagali šerpe, po navedbah nepalskega ministrstva za turizem jih je bilo skupno 302.

Med uspešnimi plezalci je bilo 16 “domačinov”, torej nepalskih državljanov, od tega 13 žensk. Sicer je vrh osvojilo največ avanturistov iz Indije, in sicer 51, ter ZDA, 49.

Lani je na vrh Mount Everesta priplezalo 449 plezalcev, kažejo podatki nepalskih oblasti.

Gora sicer vsako leto terja tudi smrtne žrtve, v letošnji plezalni sezoni so jih našteli šest. Šlo je za po enega plezalca iz Japonske, Makedonije in Rusije ter tri šerpe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine