13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Močnejši nevihti v zaledju obale in na Koroškem

Močnejši nevihti sta se danes razbesneli v zaledju Kopra oz. na območju Kraškega roba ter na območju Vuzenice in Mute, kjer so hudourniki in potoki poplavljali, plaz pa je zaprl koroško progo. Razmere se zdaj vsaj nekoliko umirjajo, na Koroškem pa gasilci na terenu pomagajo občanom pri odpravljanju posledic.

 

O hujših posledicah zaradi močnejših neviht, ki so jih spremljali nalivi in toča manjših dimenzij, na širšem območju slovenske Istre ni poročil. Popoldne se je sodeč po radarski sliki na vremenskem portalu Agencije RS za okolje (Arso) nevihtna linija pomaknila proti Notranjski.

Slovenske železnice (SŽ) so sporočile, da je zaradi neurja prišlo do izpada elektrike na progi Koper-Divača, zaradi česar je bil promet močno oviran, vendar pa so vmes napako že odpravili.

Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt tudi predor Kastelec na primorski avtocesti. Vozniki so namreč ustavljali v predoru zaradi toče.

Druga močnejša nevihtna celica je nastala na Koroškem, na območju Vuzenice in Mute. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki.

Portal Neurje.si je poročal, da je na območju Mute padlo več kot 100 milimetrov padavin v zelo kratkem času, zato so hudourniki in potoki poplavljali. Iz SŽ pa so prek Twitterja objavili, da je zaradi plazu do nadaljnjega zaprta koroška proga.

Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je za STA povedal, da so gasilci na terenu in delajo po najboljših močeh, da bi občanom pomagali pri odpravi posledic neurja. Veliko je po njegovih besedah poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

Razmere se sicer umirjajo, a padavine se nadaljujejo, padavinska celica pa kroži in se obnavlja. Zato še nekaj časa pričakuje potencialne težave.

Po podatkih meteorologov Arsa lahko sicer še do večera nastanejo posamezne močnejše nevihte na Primorskem in Koroškem. Po podatkih oddelka za hidrološko napoved agencije za okolje pa je na območju Kozjaka in Pohorja zaradi močnih nalivov, ki se na tem območju še obnavljajo, v naslednjih urah velika verjetnost pojava hudourniških poplav na izpostavljenih območjih.

Drugod po državi bo popoldne spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Možni so tudi krajevni nalivi. Najvišje temperature bodo od 22 do 28, na Primorskem ob šibki burji okoli 30 stopinj Celzija.

Jutri bo vreme podobno, le padavine bodo nekoliko manj pogoste. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine