20.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

(MISEL ZA PRAZNIK) Kaj nam sveta apostola Peter in Pavel sporočata danes?

Piše: Blagovest.si

Na vigilijo: Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 21,15-19) Ko se je Jezus prikazal svojim učencem in z njimi jedel, reče Simonu Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj ko tile?« Odgovori mu: »Da, Gospod, ti veš, da te ljubim.« Reče mu: »Pasi moja jagnjeta.« Zopet v drugo mu reče: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Odgovori mu: »Da, Gospod, ti veš, da te ljubim.« Reče mu: »Pasi moje ovce.« V tretje mu reče: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Peter se užalosti, ker mu je v tretje rekel: »Ali me ljubiš?« in odgovori mu: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te ljubim.« Reče mu: »Pasi moje ovce. Resnično, resnično, povem ti: Ko si bil mlajši, si se opasoval sam in si hodil, kamor si hotel. Ko pa se postaraš, boš raztegnil svoje roke in drug te bo opasal in odvedel, kamor nočeš.« To pa je rekel, ker je hotel naznaniti, s kakšno smrtjo bo proslavil Boga. In ko mu je to povedal, mu je rekel: »Hodi za menoj!«

Na sam praznik: Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 16,13-19) Ko je Jezus prišel v kraje Cezareje Filipove, je svoje učence vpraševal: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Odgovorili so: »Nekateri: da je Janez Krstnik, drugi, da je Elija, zopet drugi, da Jeremija ali kdo izmed prerokov.« Jezus jim je dejal: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Spregovoril je Simon Peter in rekel: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.« Jezus mu je odgovoril: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti meso in kri ti nista tega razodela, ampak moj Oče, ki je v nebesih. Pa tudi jaz tebi povem: Ti si Peter – skala in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva. Kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih, in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.

Ni naključje, da imata Peter in Pavel skupni godovni praznik. Pa čeprav je bila njuna pot tako zelo različna. V evangelijih Pavel ni omenjen, saj je nastopil šele kasneje po binkoštih, ko mu je bila – kot preganjalcu kristjanov – dana milost spreobrnjenja. Zato pa toliko bolj zgovorno o njem pričujejo Apostolska dela, ki jih je napisal evangelist Luka. Praktično večinski del Apostolski del je namenjen opisu Pavlovih misijonskih poti, preko katerih je omenjeni farizej, pravoverni Jud iz maloazijskega Tarza, postal apostol narodov. Zato ga tudi danes imenujemo »apostol«, ne glede na to, da nikoli ni bil član dvanajsterih, niti ni poznal Jezusa v času njegovega javnega delovanja. Pavel tako predstavlja navdih tudi sodobnim kristjanom, saj je zelo resno vzel Jezusovo naročilo: »Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha.« (Mt 28,19) Ne gre torej, da bi zgolj pogane pridobival za krščanstvo, gre za to, da bi ljudje postali resnični Jezusovi učenci. V Cerkvi na Zahodu namreč v sodobnem času najbolj manjka prav identiteta učenca. Ustanoviteljica Duhovne družine Delo mati Julija Verhaeghe je izbrala sv. Pavla za zavetnika duhovne družine prav zato, ker je ob njem odkrila skrivnost Cerkve kot Kristusovega skrivnostnega telesa. Njegova misijonska gorečnost nam daje zgled za sodobno kontemplativno-apostolsko poslanstvo. Pavel je za mater Julijo tako »Božje orodje, duhovni voditelj in ljubljeni brat«.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine