3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) »Kdor hoče biti prvi…«

Piše: blagovest.si

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 9,30-37): Tisti čas so Jezus in njegovi učenci prepotovali Galilejo, vendar ni žêlel, da bi kdo to izvedel. Učil je namreč svoje učence in jim govóril: »Sin človekov bo izročèn v človeške roke in ga bodo umorili, ko pa bo umorjen, bo po treh dneh vstal.« Oni niso razumeli te besede, a so se ga bali vprašati.

Prišli so v Kafarnáum. Ko je bil v hiši, jih je vprašal: »O čem ste se menili med potjo?« Oni pa so molčali, kajti med potjo so razpravljali med seboj, kateri izmed njih je največji. Tedaj je sédel, poklical dvanajstére in jim rekel: »Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« In vzel je otroka, ga postavil mednje, ga objel in jim rekel: »Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.«

Zdi se, da se tokratna nedeljska Božja beseda spet naslanja na to, kar smo slišali že pred tednom dni: napoved trpljenja in smrti, zaradi česar je Peter hotel celo preprečiti Jezusu, da bi šel skozi to. A tako kot on so tudi ostali učenci nekako preslišali to, da je omenil tudi vstajenje. Morda tudi zato, ker se jim je zdela omemba vstajenja nekako nerazumljiva. Čeprav smo še prejšnjič slišali o tem, kako ljudje glede Jezusa menijo, da je vstal eden od prerokov, se je Jezusovim zvestim spremljevalcem vendarle zdelo nelogično, da bi lahko človek po nasilni smrti vstal od mrtvih. Bilo jim je nekako nedoumljivo. In tokrat evangelist Marko celo omenja, da niso razumeli te besede, vendar so se ga bali vprašati o tem.

To je bila sicer druga Jezusova napoved dogodkov, ki bodo kronali njegovo javno delovanje. Tokrat ni več odklonilnih reakcij učencev. Le negotovost in nezmožnost, da bi dojeli Božje načrte, ki so povsem drugačni od njihovih velikokrat preveč človeških in površinskih predstav. Jezus je to še kako dobro vedel. Vedel je, da se človeško srce ne spremeni čez noč – potrebno je bilo temeljito spreobrnjenje, sprememba miselnosti. Tudi zato je svoje učence po dolgi poti čez Galilejo vprašal, o čem so se menili med potjo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine