1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) “Hodi za menoj, napravil te bom za ribiča ljudi!”

Piše: Blagovest.si

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 4,12-23): Ko je Jezus slišal, da so Janeza vrgli v ječo, se je umaknil v Galilejo. Zapústil je Nazaret in se nastanil v Kafarnáumu, ki leži ob jezeru, v Zábulonovi in Neftálijevi pokrájini, da se je izpolnilo, kar je bilo povedano po preroku Izaiju: ›Dežela Zábulonova in dežela Neftálijeva, ob poti k morju, onkraj Jordana, poganska Galileja! Ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo velíko luč; in njim, ki so prebivali v deželi smrtne sence, je zasijala svetloba.‹ Od tedaj je Jezus začel oznanjati in govoriti: »Spreobrníte se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo.«

Ko je hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata: Simona, ki se je imenoval Peter, in njegovega brata Andreja. Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Rekel jima je: »Hodíta za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi.« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. In ko je šel od tam naprej, je zagledal dva druga brata: Jakoba, Zebedêjevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta s svojim očetom Zebedêjem v čolnu popravljala mreže. Poklical ju je in onadva sta takoj pustila čoln in očeta ter šla za njim.

Jezus je hodil po vsej Galileji. Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva. Ozdravljal je vsakovrstne bolezni in vsakovrstne slabosti med ljudstvom.

V preteklih tednih smo Janeza Krstnika kar dobro spoznali kot tistega, ki je Jezusa predstavil, Jezus pa se mu je dal krstiti, čeprav mu ne bi bilo treba. A sedaj, ko se Jezusovo javno delovanje začenja, se Janezovo končuje. Janeza je namreč Herod Antipa dal zapreti. Verjetno ne toliko iz maščevalnih nagibov, kajti v evangelijih tudi beremo, da je Antipa, eden od sinov kralja Heroda, tistega, ki je v Betlehemu dal pomoriti otroke, rad poslušal Janeza in ga je ščitil (prim. Mr 6, 20). Zapreti pa ga verjetno dal bolj zaradi hudega pritiska “Herodiade”, žene svojega brata Filipa, s katero je ljubimkal. Nazadnje, kot vemo, je moral Janeza obglaviti zaradi prisege, ki jo je dal ob plesu svoje nečakinje Salome.

Nadaljevanje preberite TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine