2 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

(VIDEO) Miro Petek izdal knjigo »Trio adijo! Adijo pamet!«, v kateri se je razpisal o nekdanjih »novih obrazih« v vrhu slovenske politike

Piše: C. R.

Miro Petek je znan kot nekdanji novinar Večera, ki je po spletu okoliščin za nekaj časa odšel v politiko. Je tudi pisatelj in publicist, ki zna na satiričen način predstaviti politično dogajanje. To dokazuje tudi njegova zadnja knjiga, kjer se je razpisal o treh nekdanjih predsednikih vlade: o Miro Cerarju, Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek.

Kakšna je zapuščina trojčka »Trio adijo«? Zgodovina je beležila in posledice teh eksperimentov dnev­no čutimo. Prodaja in propad Adrie, prevelika davkoplačevalska injekcija za sanacijo bank, skrb za botre na infrastrukturnem področju – to so le bežni utrinki zapuščine Bratuškove. Cerarjevo pridiganje o morali in etiki je potihnilo takoj, ko je na polno zakorakal v politiko, ob tem pa je poteptal še svoj pravni ugled, ko je poskrbel za odvzem mandata Janezu Janši v času nadvlade svoje stranke v parlamentu. Cerar si je v politiki uničil kariero uglednega pravnika, tako kot si je na drugi strani kariero vaškega zabavljača na mestu predsednika vlade utrdil Marjan Šarec. Ta nam bo v spominu ostal kot človek, ki je grobi in ulični humor izpod ko­zolca zamenjal za trivialne prispodobe predsednika vlade.

Skratka, knjiga, ki je preveč resnična, da bi nas pustila ravnodušne. Znano je, da Slovenci hitro pozabljamo na to, kar se je dogajalo. In gremo nato znova in znova na led. Petkova knjiga je zato pomnik nekega obdobja slovenske politike, ko so »novi obrazi« ustvarjali nered in zgago.

Knjigo lahko naročite TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine