1 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

Međugorje odslej pod neposrednim nadzorom Vatikana

Poljski nadškof Henryk Hoser, ki ga je papež Frančišek maja imenoval za apostolskega vizitatorja Međugorja, je danes prispel v ta romarski kraj v Bosni in Hercegovini. Popoldne bo s slovesno sveto mašo v tamkajšnji cerkvi Svetega Jakoba uradno začel službovanje, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

“Vabimo vse naše farane in romarje, da se udeležijo tega praznovanja,” so sporočili iz župnije sv. Jakoba. Hoser bo v Međugorju ostal za nedoločen čas.

Papež Frančišek je 31. maja Hoserja, ki je bil dotlej posebni odposlanec Svetega sedeža za Međugorje, imenoval za apostolskega vizitatorja s posebno vlogo za župnijo v Međugorju. Vatikan je takrat poudaril, da bo Hoserjevo poslanstvo pastoralne narave oz. da se ne bo ukvarjal z verodostojnostjo Marijinih prikazovanj.

Prihod apostolskega vizitatorja v ta romarski kraj, čigar status s strani Vatikana še vedno ni potrjen, velja za zelo pomemben dogodek, še poroča Fena. Rimskokatoliška cerkev je bila namreč doslej glede prikazovanj zadržana – pojava ni nikoli uradno potrdila, obenem pa vernikom tudi ni poskušala preprečiti romanja v ta kraj.

Devica Marija naj bi se otrokom iz okolice Međugorja prvič razodela proti večeru 24. junija 1981 na kraju Podbrdo nedaleč od Međugorja. Otroci naj bi se takrat prestrašili in pobegnili, a so doživeli razodetje tudi naslednji dan. Kot trdijo odrasli ljudje, razodetja potekajo še danes.

Međugorje se je medtem razvilo v pomembno romarsko središče, ki ga množično obiskujejo romarji iz vsega sveta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine