16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Medtem ko nekatere države omejujejo uporabo elektronske cigarete, jih je Indija povsem prepovedala

Indija je danes naznanila prepoved prodaje elektronskih cigaret, zaskrbljenost glede katerih se krepi po vsem svetu. Odločitev je vlada v New Delhiju sprejela dan po tem, ko je New York kot druga ameriška zvezna država prepovedal prodajo elektronskih cigaret z okusom.

 

Kot je pojasnila finančna ministrica Nirmala Sitharaman, so se za prepoved, ki vključuje tudi proizvodnjo in uvoz, odločili zaradi učinka, ki ga imajo elektronske cigarete na mlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Elektronske cigarete ne “gorijo”, temveč segrevajo tekočino z raznovrstnimi okusi, ki ponavadi vsebuje tudi nikotin. Kadilec nato vdihava paro, ki nastane pri segrevanju. V tej pari ni približno 7000 kemikalij, ki jih vsebuje tobačni dim, so pa v njej številne snovi, ki bi lahko predstavljale nevarnost za zdravje.

Proizvajalci pa tudi nekatere vlade so elektronske cigarete predstavljale kot varnejšo alternativo tradicionalnemu kajenju. Kritiki opozarjajo, da so sami okusi elektronskih cigaret zelo vabljivi zlasti za otroke in mlade, zaradi česar obstaja večja verjetnost njihove zasvojenosti z nikotinom.

Nekaj indijskih zveznih držav je doslej že prepovedalo elektronske cigarete, čeprav se je ta ukrep po pisanju AFP izkazala za neučinkovitega, saj se spletna prodaja izdelkov za t. i. vejpanje nadaljuje.

Prepoved sicer ne zajema tradicionalnih tobačnih izdelkov. Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je Indija drugi največji porabnik tobačnih izdelkov, zaradi posledic česar letno umre 900.000 ljudi.

V luči vse pogostejših svaril glede škodljivosti elektronskih cigaret je v torek tudi New York potrdil predlog guvernerja Andrewa Cuoma za začasno prepoved prodaje elektronskih cigaret z okusom z izjemo okusa tobaka in mentola. Z novim zakonom je tudi povišal najnižjo dovoljeno starost za kajenje ali nakup navadnih ali elektronskih cigaret na 21 let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine