23.5 C
Ljubljana
petek, 20 maja, 2022

Mednarodni denarni sklad opozarja Bukeleja

Piše: Digitalnidenar.si

Sklad je že opozoril, da lahko sprejetje kriptovalute prinese znatna tveganja za salvadorsko gospodarstvo.

Mednarodni denarni sklad -MDS- je v torek poslal odločno sporočilo salvadorskemu predsedniku Nayibu Bukeleju. Organizacija je priljubljenega predsednika pozvala, naj v tej srednjeameriški državi ukine bitcoin kot zakonito valuto, kar povečuje napetost v odnosih med skladom in Bukelejevo vlado. Za predsednika je uvedba bitcoina kot plačilne valute eden od glavnih projektov, ki ga intenzivno promovira tako na svojem računu na Twitterju, ki je njegova najljubša platforma za sporočanje odločitev, kot tudi na turnejah, na katerih svojo državo predstavlja kot deželo priložnosti za podjetnike. Bukele se na zahtevo MDS ni takoj odzval.

Sklad je že v začetku januarja opozoril na tveganja, ki jih za Salvador predstavlja sprejetje kriptovalute in Bukeleja zaprosil za sestanek, na katerem bi razpravljali o uvedbi kriptovalute kot zakonitega plačilnega sredstva. Sprejetje bitcoina kot valute odpira številna makroekonomska, finančna in pravna vprašanja, ki zahtevajo zelo skrbno analizo, je dejal Gerry Rice, tiskovni predstavnik sklada.

Predsednik je že novembra napovedal, da namerava svojo državo spremeniti v svetovni laboratorij za kriptovalute. Bukele je bil nad projektom navdušen in svojim državljanom obljubil, da bo prinesel gospodarski razvoj države. Njegova vlada je izjavila, da je cilj te pobude spremeniti Salvador v Singapur Latinske Amerike.

Več preberite TUKAJ

Sorodne vsebine