20.7 C
Ljubljana
četrtek, 16 septembra, 2021

Mavrične zastave na cerkvah – posledica modernizma in napačnega razumevanja odrešenja

Piše: Gašper Blažič

Sredi marca letos je v javnost prišla novica, da Katoliška cerkev glede na nov dekret iz Vatikana ne more blagosloviti istospolnih partnerstev. V pojasnilu so zapisali, da ne morejo blagosloviti greha. Ob tem so dodali, da ne gre za diskriminacijo in da pri takšnih zvezah priznavajo pozitivne elemente, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kongregacija za nauk vere je v odgovoru na vprašanje, ali ima Cerkev pooblastilo, da blagoslovi zvezo oseb istega spola, odgovorila, da ne. Blagoslovi zvez so namreč lahko možni samo, če služijo božjim načrtom. “Zato ni dovoljeno blagosloviti zvez ali celo stabilnih partnerstev, ki vključujejo spolne odnose zunaj zakona,” so zapisali in dodali, da je tako v primeru istospolnih partnerstev.

Ne gre za diskriminacijo

Pri odgovoru gre za pojasnilo t. i. resnice liturgičnega obreda in ne gre za diskriminacijo, so dodali. Po njihovem mnenju so homoseksualci lahko deležni duhovne obravnave, vodenja in blagoslova, ni pa dovoljen blagoslov, ki bi priznaval homoseksualno partnerstvo. Krščansko skupnost so še pozvali, naj spoštujejo homoseksualce. Objavo dokumenta je odobril tudi papež Frančišek, ki je v zadnjih letih sicer omilil doktrino Cerkve glede istospolnih zvez.

Pričakovanja, da bo Sveti sedež popustil glede do sedaj odklonilnega odnosa do LGBT, so bila močna zlasti med škofi v Avstriji in Nemčiji, zato je bilo razočaranje nad odločitvijo razumljivo veliko. Celo v takšni meri, da so se na nekaterih cerkvah pojavile kar mavrične zastave. Kar ni nekaj novega, saj so se pojavljale že v preteklih letih.

Že junija lani je slovenski spletni portal Domovina.je poročal o tem, da je izšla knjiga »Blagoslov istospolnih zvez«, napisana na željo Avstrijske škofovske konference. Vsebuje več prispevkov več nemško govorečih teologov ter zagovarja uvedbo obreda blagoslova homoseksualne zveze, s čimer bi jim Cerkev dala priznanje. Pritisk v tej smeri prihaja že več let tudi s strani nemške škofovske konference, je še poročal omenjeni portal.

Osrednji avtor knjige »Blagoslov istospolnih zvez« je sicer direktor inštituta za liturgične študije in zakramentalno teologijo na Katoliški univerzi v Linzu, duhovnik Ewald Volger. Volger je za škofijski časopis Linške škofije dejal, da si s tem prizadevajo za uvedbo blagoslova homoseksualnih partnerstev. Kot pravijo avtorji, zgolj blagoslov neke istospolne zveze ne zadostuje. Še več, prepričani so, da je potrebna ceremonija uradne narave, prek katere bi Cerkev proslavila ekskluzivnost istospolne zveze in izrazila zvestobo do njih. »Na homoseksualnost moramo gledati v pozitivni luči.« Homoseksualnih zvez v odnosu do svetega zakona ne bi povsem izenačili, vendar bi jih na nek način postavili na isti nivo. Avtorji knjige so sicer prepričani, da »Sveti zakon odraža ustvarjalno naravo Boga, istospolna zveza pa odraža Božjo ljubezen do ljudi.« (več TUKAJ)

Sveto pismo je glede homoseksualnosti jasno

Čeprav zagovorniki popuščanja cerkvenega priznanja istospolnih porok na prvi pogled navajajo prepričljive argumente, pa so očitno pozabili, da tudi Sveto pismo odklanja homoseksualnost. Sv. Pavel namreč pravi: “Sicer pa so dela mesa očitna. To so: nečistovanje, nečistost, razuzdanost, malikovanje, čaranje, sovraštva, prepirljivost, ljubosumnost, jeze, častihlepnosti, razprtije, strankarstva, nevoščljivosti, pijančevanja, žretja in kar je še takega. Glede tega vas vnaprej opozarjam, kakor sem vas že opozoril: tisti, ki počenjajo takšne stvari, ne bodo podedovali Božjega kraljestva.” (Gal 15 19-21)

In še: “Ali ne veste, da krivični ne bodo deležni Božjega kraljestva? Ne dajte se zavesti! Ne nečistniki ne malikovalci ne prešuštniki ne moške vlačuge ne homoseksualci ne tatovi ne lakomniki ne pijanci ne obrekljivci ne roparji ne bodo dediči Božjega kraljestva. In taki ste bili nekateri. Toda bili ste umiti, posvečeni ste bili, opravičeni ste bili v imenu Gospoda Jezusa Kristusa in v Duhu našega Boga.” (1Kor 6 9-11)

Cel članek preberite TUKAJ

Zadnje novice

Sorodne vsebine