11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Maske nič več nagobčniki, temveč nova moda

Maske so se iz nenavadnega čuda na azijskih turistih spremenile v ključno oblačilo – v znak državljanske vrline in potni list za vstop na javne površine, na katere je prepovedan dostop z neprikritim obrazom. “Ko nosiš masko, sporočaš, da nisi grožnja,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala modna oblikovalka Stephanie Coudert.

V nekaj tednih je koronavirus obrnil na glavo garderobe zahoda in izzval pravila svobode, udobja in samopredstavitve. Ob vsakem zunanjem opravku je namreč obvezna maska.

Ko se je Stephanie Coudert odločila, da bi oblikovala masko, se ji je porajala misel, da je “nagobčnik”. “Težko je ne misliti tako,” je oblikovalka povedala za AFP.

S tem ni imel težav oblikovalec za modno podjetje Louis Vuitton Virgil Abloh, ki je pohitel s prodajo 87 evrov vrednih črnih mask s prekrižanima belima puščicama – logotipom lastne znamke Off-White.

Maske so bile v hipu razprodane in so glede na opazovalca trendov Lyst Index postale najbolj zaželen modni dodatek na svetu. Nekatere rabljene se prodajajo za štiri- ali petkratnik prvotne cene.

Nasprotno Stephanie Coudert prodaja svoje za osem evrov. “Zame je to socialna izbira. Zdi se mi, da se trenutno vsi sprašujemo, kako lahko naredimo kaj koristnega,” je dejala. Ni presenetljivo, da nenehno dela, da zadovolji povpraševanje. Glede na Lyst Index je namreč iskanje mask na internetu od začetka leta petkrat poskočilo.

Nekateri modni oblikovalci so maske delali že pred trenutnim trendom. Ameriški oblikovalec Rick Owens jih je dal svojim modelom med pariško pomlad-poletje kolekcijo pred dvema letoma. Takrat je imel v mislih onesnaženost in podnebne spremembe, a je idejo nerad obujal v trenutni situaciji. “Ne bi rad zaslužil z njimi, čeprav sem prepričan, da drugi bodo in da bodo senzacija na Instagramu,” je dejal.

Veliko večjih imen mode ostaja zadržanih in ambivalentnih glede mask v prihodnosti mode. Dior, Saint Laurent in Balenciaga sicer izdelujejo brezplačne maske za francosko medicinsko osebje in zaposlene v oskrbi, piše AFP.

Za antropologa Frederica Kecka so maske na zahodu že dolgo “arhaične in zatiralne”, kar je predsodek, ki se ga težko spregleda. Poleg tega je pokrivanje obraza tako rekoč nezakonito v Franciji, vse odkar so sprejeli kontroverzni zakon, t.i. zakon o prepovedi burk.

Kljub vsem slabim stranem nuje nošenja mask zgodovinar Olivier Saillard vidi eno pozitivno: “V času, ko vse vodi ego, malo samoizbrisa morda ni tako slabo,” je dejal.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine