25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Mali morski lev rjove na Dunaju

Črn, zguban in zelo glasen: v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn so se 2. julija razveselili naraščaja, saj se je skotil mladiček morskega leva. Po skoraj enem letu brejosti je samica skotila zelo razvitega samčka s črnim kožuhom.

 

»To je prvi naraščaj za samico Peaches, ki se je leta 2016 iz Münchna preselila v dunajski živalski vrt. Vloga mame ji je pisana na kožo,« je prepričan direktor živalskega vrta Stephan Hering-Hagenbeck. Samica in desetkilogramski mladiček, ki mu imena še niso določili, se za zdaj še zadržujeta v primerni ogradi s plitko vodo. Samček zna sicer že od rojstva plavati, vendar bo trajalo še nekaj dni, da se bo opogumil za skok v vodo.

Po enem tednu bo že dovolj spreten tako na kopnem kot v vodi, zato se bosta z materjo lahko pridružila preostali skupini morskih levov. V njej je tudi njegov 280-kilogramski oče Comandante, edini samec v tem živalskem vrtu, ki zabava obiskovalce med vsakodnevnim hranjenjem. Medtem ko oče veselo skače za ribami, te hrane še dolgo časa ne bo na jedilniku mladička. Šest do osem mesecev bo namreč sesal materino mleko, šele nato se bo začel navajati na morske ribe. Ko je lačen, svojo mamo na to opozori z močnim glasom.

Ta vrsta tjulnjev prihaja iz Južne Amerike in je znana po gostem kožuhu in glasnem tuljenju v času parjenja, zaradi česar so jih poimenovali južnoameriški morski levi. So dobri plavalci in odlični lovci pod vodo, kjer zdržijo 15 minut in se spustijo do 76 metrov v globino.

Zadnje novice

Sorodne vsebine