17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Magda Kruh: Ne moreš ozdraviti telesa, če prej ne ozdraviš duše

Vse, kar delaš, delaj s srcem! je vodilo prijazne gospe, ki mi je odprla vrata v ordinacijo alternativne medicine v Novi Gorici. Prijeten klepet z Magdo Kruh o njenem življenju in pogledih na svet je trajal dlje od predvidenega, zato v naslednjem zapisu lahko preberemo le najpomembnejše. To je njena zgodba.

Magda Kruh, mama treh otrok in babica, o svoji mladosti pravi, da ni bila nič posebnega, hkrati pa je bilo v tistem času posebno prav vse. Odraščala je v delavsko-kmečki družini. Sestra, ki je bila rojena pred njo, je umrla pri treh mesecih in Magda je bila zelo zaželen otrok. »Starši so morali žalost ob izgubi otroka nekako preliti v veselje,« pravi. Prelepi spomini so vezani na strica, ki je prišel vsake toliko časa k njim na obisk in jo vsakokrat s svojim motorjem popeljal en krog. Žal pa je stric dva tedna po nastanku fotografije, ki jo objavljamo tudi v Demokraciji, preminil v prometni nesreči. Z gospo Kruhovo sem se pogovarjala prav v tednu, ko je Slovenijo zajela hladna sibirska fronta, zato je beseda nanesla tudi na sneg in mraz: »Spominjam se, da je moral oče, živeli smo v hribih, pozimi pogosto kidati pred menoj, da sem šla v šolo. Sneg mi je v gazi segal čez glavo. To so bile res zime, pa smo jih vsi preživeli!« Sicer pa je bila Magda Kruh deset let edinka. Nato se je rodil brat, in ko je dopolnila 14 let, še eden. Oba sta bila že druga generacija in si niso bili tako zelo blizu, kot bi si mislili.

Onemogočen študij

Magda Kruh je že zgodaj odšla od doma; takoj po osnovni šoli, pri štirinajstih letih, je odšla v dijaški dom srednje medicinske šole. Na dom je navezana, a ne more reči, da ima doma korenine. Zaupala nam je podrobnost iz svoje mladosti, ki je preusmerila pot njenega nadaljnjega življenja. Zaradi težkih življenjskih razmer in finančnih težav ji je bil onemogočen nadaljnji študij na univerzi, čeprav je bila sprejeta. Bila je razočarana, a življenje je teklo dalje in se je zaposlila.

Zdravljenje sebe

Ker ji je bil nadaljnji študij onemogočen, je travmo, kot mi je zaupala, zdravila tako, da se je vpisala in končala različna izobraževanja: bioterapije po Domančiču, hipnoze, terapevtske masaže, tehnika ThetaHealing, EFT in druge. Izobraževala se je z mislijo, da bi pomagala drugim, a je ves čas, kot pravi, zdravila predvsem sebe, in to učinkovito. Sedaj drugače vidi svet okrog sebe in drugače razume ljudi, še vedno pa se uči. Kruhova priznava, da je bila najbrž prav zaradi omenjene izkušnje, ki ji je preprečila želeni študij, precej stroga in zahtevna mama, ki je od svojih otrok zahtevala, naj končajo študij na univerzi, potem pa lahko počnejo, kar jih je volja. Vedno se je zavedala, da so otroci del njenega življenja, a si jih ni lastila – poslani so ji bili na posodo, da je ob njih naredila intenzivni tečaj ljubezni. »Biti mati ali oče je najvišja stopnja poguma, saj te pripelje do trenutka, ko se moraš soočiti z ‘izgubo’ tistega, kar ti pomeni največ. Ko otroci odrastejo, pripadajo življenju, usodi, svojim družinam. Zame to ni ravno žalosten trenutek, ampak potrditev, da sem vzgojila samostojne in odgovorne ljudi. Seveda je spoštovanje med nami vzajemno,« je o vzgoji pripovedovala Magda Kruh v nekem drugem intervjuju.

Duhovita in vedra

Magda Kruh pravi, da je težko govoriti o sebi, ker nas drugi lahko vidijo čisto drugače. Življenjske izkušnje so jo pripeljale do tega, da zna poslušati in slišati pa tudi empatija ji ni tuja. Zna biti duhovita, vedno dobre volje in je goreča zagovornica resnice in pravice. Medicinska sestra Magda Kruh, ki je leta 2008 diplomirala iz refleksoterapije in metamorfne tehnike, je bila najprej zaposlena v bolnišnici v Stari Gori, nato pa, ko je našla primernega sodelavca, se je opogumila in začela samostojno pot v svoji ordinaciji alternativne medicine ALTER MED v Novi Gorici. »Moja usmeritev v alternativno medicino se ni zgodila čez noč. To je proces. To je pot, ki mi je bila verjetno položena že v zibelko. Prepričana sem, da se vse zgodi z razlogom,« pravi Kruhova, ki je tudi zdaj odprta za nova znanja. Človek po njenem ni samo skupek organov, je tudi čustveno in energetsko bitje z dimenzijami, ki jih je mogoče raziskovati vse življenje: ko odpreš ena vrata, zagledaš pred seboj še deset drugih. Neskončna zgodba torej.

Holistična medicina

Ambulanto alternativne medicine Magda Kruh skupaj z ruskim manualnim terapevtom Arkadijem Januškevičem vodi že šesto leto. Uspešno, kot pravi, a ni vedno lahko. To pa predvsem zaradi zakonskih in birokratskih omejitev v Sloveniji. Ordinacija je urejena tako, da paciente že ob vstopu vanjo prevzame pozitivna energija. Na stenah najdemo najrazličnejše zapise, celo lovilce sanj; na eni je tudi filozofsko vodilo njene ambulante, ki je citat filozofa Sokrata: »Ne moreš zdraviti Oči, ne da bi najprej ozdravil Glavo … ne moreš zdraviti Glave, če ne ozdraviš Telesa … ne moreš ozdraviti Telesa, ne da bi najprej ozdravil Duše.« Po besedah Magde Kruh je alternativna medicina holističnega značaja in zdravi vse štiri aspekte človeškega telesa: telo, um, čustva in dušo. Človeka obravnava kot celoto in individualno, brez šablon. Če bolnik sodeluje pri zdravljenju na vseh štirih ravneh, je rezultat lahko zelo uspešen. »Vendar pa ne delamo čudežev,« poudarja Kruhova, ki je prepričana, da bi morali tudi v Sloveniji uradna medicina in alternativa hoditi z roko v roki, saj ne more razumeti, da je pri nas nekaj prepovedano, kar je nekaj metrov stran, v Italiji, del uradne medicine. Sicer pa zagovarja dejstvo, da ne more čisto vsak, ki ima pet minut časa, zdraviti ljudi, saj to sodi v roke kompetentne, odgovorne in strokovno podkovane osebe. Žal pa v Sloveniji na področju alternativne medicine še vedno vlada kaos.

Magdina Slovenija

Slovenija je čudovita dežela in tisti, ki živimo tu, se premalo zavedamo, da ima naša mala dežela vse, ker ima katerakoli velika, pravi Magda Kruh. Slovenija po njenem mnenju potrebuje voditelja s trdo roko, ki bo znal udariti po mizi in narediti red na premnogih področjih, ki so sedaj neurejena. V Sloveniji, kjer se rojevajo veliki talenti na mnogih področjih, ne le na primer na področju športa, primanjkuje poklicnih možnosti za mlade in predvsem zaposlitev za visoko izobražene slovenske kadre, ki zato odhajajo v tujino. Tudi mlajša dva od njenih treh otrok sta si našla zaposlitev v tujini, v sosednji Italiji, in si tam tudi uredila življenje. Stanje v Sloveniji se bo po besedah Kruhove, začelo za vse državljane izboljševati šele ko se bo najprej pripravljen na bolje spremeniti vsak posameznik.

Magda Kruh s hčerjo.

Čas za prijatelje

Magda Kruh, ki ima za svoje vodilo stavek »Kar delaš, delaj s srcem!«, sicer nima zelo veliko prostega časa, vendar ga rada izkoristi za druženje s pravimi prijatelji, za hobi, to je je peko različnih slaščic, in seveda za svoje hišne ljubljenčke. Na svojih sprehodih v naravo uživa v družbi dveh psičkov, doma pa ji poleg njiju delata družbo še dve muci. Magda meni, da je v Sloveniji vse preveč zapuščenih živali, zato je psičko posvojila iz zavetišča. »Posvojena žival čuti in ve, da je bila rešena, in hvaležnost vsakodnevno izkazuje.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine