17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Luksuzna turistična križarka Viking Sky pred norveško obalo le zagnala motorje

Luksuzni turistični križarki, ki se je v soboto znašla v velikih težavah v razburkanem morju pred obalo Norveške, je ponoči vendarle uspelo znova zagnati motorje in jo bodo lahko odvlekli v pristanišče, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili norveški reševalci.

Križarki Viking Sky s 1300 potniki na krovu, večinoma ameriškimi in britanskimi turisti, so kaka dva kilometra od kraja More og Romsdal odpovedali motorji, nakar jo je začelo gnati proti skalnati obali. Reševalci so poskušali evakuirati potnike, kar pa jim je oteževalo razburkano morje z več kot sedemmetrskimi valovi.

Evakuacija s helikopterji poteka še naprej, a so doslej so po poročanju BBC uspeli rešiti le okoli 500 potnikov. Policija je sporočila, da so morali 17 ljudi prepeljati v bolnišnico, je poroča AFP.

“Morje je bilo ponoči zelo razburkano. Ladja se je zibala in zibala. Nato smo šli na zajtrk. Potem smo imeli v načrtu, da si ogledamo popoldanski film, ko je nenadoma zmanjkalo luči,” je za BBC dogajanje opisal Derek Browne iz južne Anglije, ki so ga z ženo Esther rešili z ladje. “Odpeljali so nas na helikopterju, kar je bila kar precej strašno izkušnja,” je dejal.

Druga potnica je za norveško televizijo NRK povedala, da je v življenju še ni bilo nikoli tako strah. “Začela sem moliti. Molila sem za varnost vseh na krovu,” je dejala Janet Jacob in tudi sama potem reševanje s helikopterjem opisala kot zelo strašno.

Ladja je v težave zašla v soboto popoldne, ko so ji na poti iz Tromsoja na severu Norveške proti Stavangerju na jugu v močno razburkanem morju odpovedali motorji. Ladjo je začelo odnašati proti obali, zaradi česar je kapitan poklical na pomoč.

Posadka je sicer vrgla v morje svoja velika sidra, a je veliko križarko kljub temu gnalo proti obali in ostrim čerem. Ponoči je posadki nato vendarle uspelo zagnati tri od štirih motorjev, da so vsaj lahko zategnili sidra in se začeli umikati nazaj na morje. Po nekaterih navedbah so bili praktično že povsem blizu obali in le nekaj minut oddaljeni od katastrofe.

Viking Sky je na pomoč priskočilo tudi več drugih ladij, a so morali zaradi razburkanega morja reševanje opustiti in se vrniti. Motorji so odpovedali tudi eni od reševalnih plovil, še navaja BBC.

Ladja zdaj vendarle z delno obnovljenim pogonom počasi pluje v varnejše vode, vlačilec pa naj bi ji potem pomagal vpluti v pristanišče Molde, ki leži okoli 500 kilometrov severozahodno od Osla. Kljub temu še vedno s helikopterji rešujejo potnike. Kot so sporočile norveške oblasti, je bolje, da so na kopnem kot pa na ladji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine