14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Letalski miting na Skokah: Spomin na Maistrovo letalsko stotnijo

Športno letališče Skoke (Miklavž na Dravskem polju) bo danes gostilo letalski miting Aeros 2018 z velikim številom letal in helikopterjev na tleh in na nebu. Ob tej priložnosti bodo tudi obeležili 100 let od ustanovitve letalske stotnije generala Rudolfa Maistra.

Dogodek Aeros, ki je po letu 2011 ponovno v Sloveniji, se bo odvil med 9. in 20. uro. “Želja Aerosa je, da izkoristi zanimivo letalsko infrastrukturo mariborskega letališča in Aerokluba Maribor ter na tem mestu sčasoma vzpostavi prostor za letalsko dogajanje, kjer ne govorimo samo o letalskem air šovu, ampak morda pozneje tudi o srečevanju letalcev iz Slovenije in sosednjih dežel ter vzpostavitvi letalskega sejma, ki ga v tem delu Evrope še ni,” je povedal organizator Andrej Gregorič.

Na današnjem letalskem mitingu bo sodelovalo več kot 50 letal, od klasičnih, ki letijo samostojno ali v skupinah, do akrobatskih, vojaških in reaktivnih. Med drugim bo mogoče videti madžarskega vojaškega lovca, hrvaško akrobatsko skupino Krila oluje, švicarski vojaški transportni helikopter, predstavo Baltic Bees Jet Teama z letali, ki spuščajo dim, in vragolije slovenskega akrobatskega pilota Petra Podlunška. Na tleh pričakujejo več tisoč gledalcev.

Ker letos mineva 100 let od bojev generala Maistra (1874-1934) in njegovih borcev za severno mejo, bodo priložnost izkoristili za obeležitev 100. obletnice ustanovitve letalske stotnije generala Rudolfa Maistra. “Marsikdo ne ve, da je general Maister v svojih akcijah uporabljal tudi vojaško letalstvo,” je pojasnil Gregorič.

Ta enota je po njegovih ocenah štela šest do sedem letal. “To so bila letala, ki so jih Maistrovi borci, ko so prevzeli oblast v Mariboru, našli na železniški postaji, ko so razstavljena čakala na transport proti vzhodu ali severu. Sestavili so jih na pomožnem letališču na Teznu in ta letala so nato bojno delovala na Koroškem, drugod pa so izvajala izvidniške polete in trosila letake,” je še povedal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine