13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Letalska pošta praznuje 100 let

Na današnji dan mineva 100 let, odkar je bila vzpostavljena prva civilna letalska poštna povezava. 25. decembra 1918 je namreč vizionarski francoski industrialec Pierre-Georges Latecoere kot prvi vzpostavil letalski prevoz pošiljk med francoskim Toulousom in špansko Barcelono, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Latecoere je načrt za redno poštno letalsko linijo skoval v zadnjih mesecih prve svetovne vojne. V času, ko piloti sploh še niso imeli pilotske kabine, kaj šele prefinjenih instrumentov, se je njegova ideja zdela norost. “Še enkrat sem opravil vse preračune, potrjujejo mnenje specialistov. Naša ideja ni uresničljiva,” je takrat dejal Latecoere. A dodal: “Samo eno nam še ostane, to je, da jo uresničimo.”

Ko je prvo letalo na božični dan leta 1918 poletelo proti Barceloni, je bil Latecoere v sedežu za pilotom. Letalo je za pot porabilo dve uri in 20 minut, s sabo je poneslo vrečo pisem in paketov. Tako se je rodila civilna letalska pošta.

Septembra 1919 je bila nato vzpostavljena povezava med Francijo in njeno kolonijo Marokom. Oktobra 1920 je podjetje v strmoglavljenjih izgubilo svoje prve pilote, kljub pisanju medijev o “norih nalogah” in “nerazumnem žrtvovanju” pa so povezavo kmalu podaljšali do Casablance.

Do leta 1923 je podjetje, takrat imenovano Compagnie Generale d’entreprises aeronautiques, uporabljalo že okoli 100 letal in prepeljalo tri milijone pošiljk ter 1344 potnikov. Pošiljke se je odločilo razvažati vse do Dakarja v Senegalu, ki je bil prav tako francoska kolonija, čeprav je to pomenilo letenje prek na stotine kilometrov puščave, kjer so živeli uporniški Mavri.

Leta 1927 je Latecoere podjetje prodal v Južni Ameriki živečemu Francozu Marcelu Bouilloux-Lafontu, ki je družbo preimenoval v Aeropostale in vzpostavil povezave na tej celini. Maja 1930 je njen pilot Jean Mermoz izvedel prvi komercialni polet prek južnega Atlantika, med Senegalom in Brazilijo.

Aeropostale je nazadnje zašel v finančne težave. Leta 1933 je njegovo premoženje kupila skupina letalskih podjetij, ki se je kasneje preimenovala v Air France.

Letala podjetja Aeropostale je sicer pilotiral tudi Antoine de Saint-Exupery, pilot in pisatelj, najbolj znan kot avtor knjige Mali princ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine