9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Ledeni možje in polulana Zofka ne bodo razočarali, kar se tiče vremena

Ledeni možje, ki godujejo od danes do torka in po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja, ne bodo razočarali. Danes se bo tako zgodila nova izrazita sprememba vremena, so za STA povedali na agenciji za okolje. Nekaj dežja bo tudi v sredo, 15. maja, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem jeziku znana kot polulana ali uscana Zofka.

 

“Od zahoda nas bo zajela hladna fronta, tako da je za danes pričakovana izrazita sprememba vremena,” je za STA povedal dežurni meteorolog na uradu za meteorologijo Agencije RS za okolje Jure Cedilnik. Padavine, ki se bodo ponoči pojavile na zahodu, se bodo proti jutri okrepile in zajele večji del države. Današnji dan bo tako večinoma deževen in hladneje bo, je napovedal. Najnižje jutranje temperature bodo od tri do deset, ob morju 12 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature pa bodo od pet do 12, na vzhodu do 14 stopinj Celzija.

Občutek hladnega vremena bo po napovedih meteorologov krepil tudi veter. Na Primorskem bo tako začela pihati močna burja s sunki preko 120 kilometrov na uro, tudi ponekod na Gorenjskem in v severovzhodni Sloveniji pa bo popoldne in zvečer pihal močan severni veter, ki bo v sunkih presegal 70 kilometrov na uro.

Podobno hladno in vetrovno vreme se bo po Cedilnikovih besedah nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna. Meja sneženja se bo ponekod spustila tudi pod 1000 metrov. Vreme bo precej hladno za ta letni čas, je opozoril. Po njegovem pojasnilu gre za prodor hladnega zraka, ki je za april ali maj običajen in se zgodi skoraj vsako leto.

Tudi v sredo, ko goduje sv. Zofija, bo po napovedih urada lahko še nekaj dežja.

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sveta Zofija. Ker na njen god rado dežuje, so ji v ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Po ledenih možeh se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere sodi paradižnik, ki je priljubljen na slovenskih vrtovih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine