12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Lani odkrite Proustove novele bodo izšle oktobra

Občudovalci francoskega literarnega velikana Marcela Prousta bodo lahko jeseni prebrali devet novel iz zgodnjih let pisateljeve kariere, ki so bile odkrite lani, je v ponedeljek sporočil založnik. Devet besedil naj bi bilo izvorno del Proustove prve knjige Radosti in dnevi, zbirke pesmi in kratkih zgodb, ki je izšla leta 1896.

 

Proust, ki je bil tedaj v svojih dvajsetih letih, se je pozneje odločil, da besedil ne bo vključil v radosti in dneve, piše francoska tiskovna agencije AFP.

Besedila je odkril lani preminuli poznavalec Proustovega življenja in dela Bernard de Fallois, tudi ustanovitelj založbe Fallois. Ta bo zbirko novel izdala 9. oktobra pod naslovom Le mysterieux correspondant et autres nouvelles inedites (Skrivnostni dopisovalec in druge neobjavljene zgodbe). Kot so zapisali, s to raznoliko zbirko še neobjavljenih novel in besedil odkrivajo vire Proust besedila V Swannovem svetu.

Po pisanju AFP je sicer de Fallois že pred novelami odkril tudi v času avtorjevega življenja neobjavljen roman z naslovom Jean Santeuil kot tudi nedokončano besedilo, naslovljeno Contre Sainte-Beuve. Oba sta bila objavljeni v 50. letih minulega stoletja.

Proust je s svojimi deli pomembno vplival na poznejše generacije avtorjev, še posebej s svojo mojstrovino Iskanje izgubljenega časa. Na novo odkrita besedila razkrivajo mladega avtorja, ki ob ukvarjanju z novo pripovedno tehniko raziskuje takrat tvegane teme, kot sta telesna ljubezen in homoseksualnost. “Verjetno je menil, da bodo zaradi svoje drznosti žalila družbeni milje, v katerem so dominirale tradicionalne moralne silnice,” so zapisali pri založbi.

Zbirka, ki bo obsegala 180 stani, bo vključevala faksimile originalnih besedil ter analize in kritike, še piše AFP.

Francoski intelektualec, pisatelj, esejist in kritik Marcel Proust se je rodil leta 1871 in umrl leta 1922. Njegovo najbolj znano delo Iskanje izgubljenega časa, ki ga mnogi označujejo za eno od velikih mojstrovin zahodne književnosti, je izšlo v sedmih knjigah med letoma 1913 in 1927. Zadnje tri so izšle po njegovi smrti. Cikel obsega okoli 4000 strani, vanj pa je vključenih več kot 2000 likov. V slovenščino je Iskanje izgubljenega časa prevedla Radojka Vrančič.

Zadnje novice

Sorodne vsebine