9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Kupujete čebulice za tulipane na Nizozemskem? Poglejte, kako vas lahko »nategnejo«

Med čebulicami nizozemskih tulipanov, ki jih je mogoče kupiti na slavni amsterdamski tržnici, je lahko le manjši delež takšnih, iz katerih dejansko zraste tulipan, je pokazala preiskava mestnih oblasti. Prevaranti pogosto prodajajo tudi čebulice drugačnih tulipanov, kot so predstavljeni na fotografiji, v paketu pa je manj čebulic od navedenega.

 

Mestne oblasti so preiskavo v sodelovanju s pridelovalci tulipanov uvedle po več prijavah domnevnih goljufij, za katerimi naj bi pogosto stali tuji prodajalci, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tržnico vsak dan obišče ogromno turistov in domačinov, ki želijo tulipane posaditi doma. Začetno navdušenje, ko na podlagi vabljivih ilustracij na embalaži pričakujejo vrt cvetočih tulipanov, se pozneje pogosto spremeni v razočaranje, ko iz čebulic zraste le malo tulipanov, še ti pa so pogosto drugačni od predstavljenih.

“Po ugotovitvah preiskave gre za kronične prevare strank. Pretentanih je na milijone turistov in enodnevnih izletnikov,” je dejal predsednik Kraljevega združenja pridelovalcev čebulic (KAVB) Rene le Clercq.

Kot je poudaril, posamezni goljufivi prodajalci mečejo slabo luč na vse ostale. “Turist, ki kupi slabo čebulico, se najverjetneje ne bo vrnil,” je opozoril.

Mestne oblasti in pridelovalci so zadevo predali organu za varstvo potrošnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine