13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Konec tedna na zahodu Slovenije zapadlo čez 300 litrov padavin na kvadratni meter

Na zahodu Slovenije je ta konec tedna zapadlo več kot 300 litrov padavin na kvadratni meter, na severovzhodu države pa manj kot en liter padavin na kvadratni meter. V visokogorju Julijskih Alp je zapadlo več kot 1,5 metra snega, je na Twitterju objavila Agencije RS za okolje (Arso).

“Ponavadi smo takšnih dogodkov vajeni bolj v jesenskem času, ne pa v zimskem času. Posebnost je tudi ta, da je bila tokrat večja količina teh padavin v obliki dežja. Meja sneženja je bila sprva na okoli 2000 metrih nadmorske višini, v noči na nedeljo pa se je zlasti na severu spustila tudi pod tisoč metrov nad morjem,” je za STA povedala dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik.

Po podatkih Arsa je na Kredarici v noči s sobote na nedeljo zapadlo pol metra novega snega, skupno pa je snežna odeja tam debela 1,7 metra. Na Kaninu je ta konec tedna padlo okoli dva metra novega snega, je povedala Hladnikova in poudarila, da je bila glavnina padavin v zahodnem delu Julijcev.

Po podatkih snežnega telefona je na Kaninu skupna snežna odeja debela 275 centimetrov. Sicer pa je po podatkih Arsa v noči na nedeljo snežilo tudi v alpskih dolinah.

Glede na obilne padavine se je na teren podala tudi terenska ekipa Arsa, ki danes opravlja hidrometrične meritve na narasli reki Vipavi. “Meritve ob visokih vodah prispevajo k točnosti podatkov, analiz in prihodnjih napovedi,” je Arso glede tega objavil na Twitterju.

Za danes velja oranžno hidrološko opozorilo za porečji rek Vipava in Reka, a se razmere postopno umirjajo.

Medtem je deževje ponehalo. V prihodnjih dneh v Sloveniji kaže bolj na suho vreme, občasne padavine bodo bolj za vzorec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine