23.9 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Konec tedna bo lep, vendar previdno v gorah, da ne bo nepotrebnih primerov reševanja!

Dober  in  slab  primer  intervencije  so prejšnji teden obravnavali gorski reševalci  s  Tržiča  in  Mojstrane.  Na  območju  Dobrče so tržiški gorski reševalci obravnavali primer izgubljenega planinca, ki je zaradi teme zašel s  poti. Sprožena je bila intervencija, gorski reševalci so z njim navezali stik, ga usmerili na pravo pot in določili mesto, kjer je počakal. Varno so ga  pospremili  v  dolino.  To  je  primer odgovornega ravnanja v reševanju izgubljene osebe.

Drugačno,  slabo  izkušnjo,  pa so doživeli gorski reševalci z Mojstrane. V soboto  zvečer  so  sprejeli  klic o poškodbi noge in nezmožnosti sestopa s Kredarice.  Glede  na  čas, zelo slabo vreme in nenujno situacijo so gorski reševalci  z  intervencijo začeli v nedeljo zjutraj, ko je bilo vreme sicer še  vedno slabo, a dovolj stabilno za klasično reševanje. Po približno dveh urah  intervencije  in  izpostavljanja  slabemu  vremenu pa jih je oskrbnik obvestil,  da je oseba očitno že odšla, zato so se lahko samo še obrnili in vrnili v dolino. Do takih situacij s strani poškodovanih oseb ne sme priti, zato   še  enkrat  ponavljamo.  Vedno  počakajte  na  kraju,  razen  če  je dogovorjeno  drugače.  Vsako  spremembo potrebno sporočiti službi, kamor je bila  javljena intervencija. Pripominjamo še, da je tudi klasično reševanje ponesrečenih ena od oblik uveljavljenega reševanja in da helikopter ne more vedno pomagati.

Vikend  bo  lep. Previdno v gorah. Turo prilagodite in jo opravite glede na svoje  zmožnosti  – v skupini mora biti prilagojena najslabšemu. Svetel del dneva  je  že  krajši,  zato  previdno  izbirajte čas. Potrebna je ustrezna oprema.  Ob  spremembi vremena prilagodite načrte. Najpogostejši razlogi za nesreče  so padci, zdrsi ter odlomi kamenja. Do nesreč največkrat pride pri sestopu.  V primeru nesreče pokličite na eno od interventnih številk. Vedno počakajte  na  kraju,  razen  če je dogovorjeno drugače. Vsako spremembo je potrebno sporočiti službi, kamor je bila javljena intervencija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine