10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Koledarska pomlad se bo začela z ohladitvijo, a ne za dolgo

Začetek koledarske pomladi bo letos sovpadel z ohladitvijo vremena, ki jo meteorologi napovedujejo za konec tega tedna. Takrat se bodo temperature precej znižale, zato ljudem, ki morajo biti zaradi nevarnosti novega koronavirusa doma, svetujejo, da izkoristijo sedanje tople dni za uživanje v naravi, seveda sami ali v ožjem družinskem krogu.

 

Meteorološka pomlad se je začela že 1. marca, v petek pa se začne tudi koledarska. “Do vključno petka bodo dnevne temperature blizu 20 stopinj, v soboto pa nas bo prešla hladna fronta in za njo bo k nam dotekal občutno hladnejši zrak,” je za STA povedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Od nedelje bodo dnevne temperature občutno nižje kot te dni, in sicer od 5 do 10 stopinj Celzija, zato ob jutrih ne izključuje možnosti pozebe. “V teh toplih dneh se rastline kar hitro razvijajo, tako da bo verjetno nekaj škode zaradi ohladitve, ki jo pričakujemo v prvih dneh koledarske pomladi,” je dejal.

Da bi ohladitev trajala dlje časa, pa ni pričakovati. “Nemogoče je oceniti, kakšen bo cel letni čas. V resnici kakšnega res hladnega letnega časa nismo imeli zdaj že zelo dolgo. Lani so bile edino v maju temperature podpovprečne, vseh ostalih enajst mesecev je bilo vsaj povprečno, večinoma pa nadpovprečno toplih,” pravi Gregorčič.

Nekaj podobnega bo verjetno veljalo tudi za letošnjo pomlad. “Verjetnost, da bi bila pomlad kot letni čas hladna, je torej zelo majhna, seveda pa lahko pride do nekajdnevnih ohladitev, kakršno pričakujemo ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna,” je še povedal Gregorčič.

Letošnja meteorološka zima je bila nadpovprečno topla in sončna. Na območju celotne Evrope je bila po podatkih Arsa kar za 3,4 stopinje Celzija toplejša od povprečja in tudi za 1,4 stopinje Celzija toplejša od doslej najtoplejše zime leta 2015.

Tudi v Sloveniji so bile zimske temperature nadpovprečno visoke, količina padavin pa podpovprečna. Januarja in februarja je na jugovzhodu države skupaj padla le približno polovica običajne količine padavin, drugod od 60 do 80 odstotkov povprečja, nekoliko bližje povprečju so bile le količine v osrednji in severozahodni Sloveniji.

Tudi vremenska motnja, ki bo prešla Slovenijo v soboto, po ocenah meteorologov ne bo prinesla veliko padavin, a o suši po besedah Gregorčiča še ni mogoče govoriti.

V vsakem primeru svetuje ljudem, da izkoristijo trenutno lepo vreme za aktivnosti na prostem. “Dnevi do vključno petka so zelo primerni tudi za vrtna opravila, kjer nikogar ne ogrožamo, če delamo sami,” je dejal.

Koledarska pomlad se letos začne 20. marca ob 4.50, ko je enakonočje, in bo trajala do solsticija, 20. junija ob 22.44.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine