14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Kobilarna Lipica slovenski policiji podarila lipicanca

Kobilarna Lipica je danes policiji podarila petletnega lipicanca. Gre za že petega konja iz lipiške kobilarne, ki se je v zadnjih letih pridružil konjeniškim enotam policije. Po usposabljanju in preizkušanju ga bodo vključili v vse operativne, promocijske in protokolarne naloge policije.

 

Plemeniti lipicanski konj 735 Siglavy Allegra XLVI je osnovno ujahan, ob tem ga odlikujejo zanesljivost, dober temperament in miren značaj, ki so vsekakor potrebni za zahtevno delo v vrstah policije, so zapisali v Kobilarni Lipica in na policiji.

Lipicanec se je pridružil enoti postaje konjeniške policije Ljubljana, kjer že službuje 12 konj, od tega tudi štirje lipicanci iz Lipice. V prihodnjih mesecih ga čakata usposabljanje in preizkušanje, nato pa ga bodo vključili v vse operativne, promocijske in protokolarne naloge policije.

Konja so sicer podarili na podlagi sporazuma o medsebojnem sodelovanju med Kobilarno Lipica in policijo.

Lipicanski konji se v policijskih vrstah vselej zelo dobro izkažejo, saj je njihova odlika vsestranska uporabnost. V vrstah policije v Ljubljani in Mariboru najpogosteje pomagajo pri vzdrževanju javnega reda in miru, zelo učinkoviti pa so tudi pri iskanju oseb, pregledovanju težko dostopnih in težko prehodnih terenov ter pri nadzoru mestnih parkov.

Vedno so izjemno lepo sprejeti pri promocijskih aktivnostih policije, ki jih obenem uporablja v protokolarne namene, saj ob obiskih tujih predstavnikov pustijo še posebej dober vtis o Sloveniji.

Trenutno opravljajo štirje lipicanci naloge na postaji konjeniške policije Ljubljana, dva pa na policijski postaji vodnikov službenih psov in konjenikov v Mariboru. V Lipici želijo nadaljevati dobro sodelovanje s policijo. Zato pričakujejo, da se bodo policiji tudi v prihodnjih letih pridružili beli lipicanci iz Lipice, so še navedli v sporočilu za javnost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine