8.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Knjigobežnice na podeželju – prva v vasi Barka v Brkinih

Piše: L.K.F., FB Anu Kahuna

Zavod Sopotniki iz Brkinov se pridružuje vseslovenski akciji malih prostih knjižnic – Knjigobežnic. Od letošnjega kulturnega praznika dalje si želijo postaviti in oskrbovati kar največ malih hišk za knjige po vaseh slovenskega podeželja. Danes so v uporabo predali prvo Knjigobežnico v vasi Barka v Brkinih.

»Danes smo predali v uporabo prvo Knjigobežnico v vasi Barka v Brkinih, v vasi, v kateri se je zgodba Sopotnikov pričela. Krajevni skupnosti (KS) Barka smo v lanskem letu predstavili idejo. Ta jo je podprla in dovolila postavitev hiške na lokaciji v središču vasi, poleg informativne table o Divaškem kolesarskem krogu. Vsi krajani Barke si lahko knjige prosto vzamejo, jih izmenjajo za kakšno svojo, jo tudi le dodajo, kakor želijo. Hiška na Barki ima tudi lučko, tako da vsak, ki bo potreboval knjigo ponoči, ko so ure najdaljše, lahko pristopi k hiški in si vzame tisto knjigo, ki ga najbolj nagovori,« pojasnjuje Ana Kahuna, članica zavoda Sopotniki z Barke.

In ob tem poudarja, da si skupaj s KS si želijo, da bo Knjigobežnica pripomogla h kulturnemu utripu v vasi in da bo pravi povezovalec lokalne skupnosti.

Hiško za knjige so realizirali po solidarnostnem modelu – »vsak prispeva največ, kar ve in zmore«.

foto: Facebook

Posebej se zahvaljujejo KS Barka, Mateji Urbančič, mladi arhitektki, ki je hiško spravila »v merilo«, Blažu Gerbcu, ljubiteljskemu mizarju, ki je hiško iztesal in zagotovil večino materiala, Mladinski knjigi in krajanom Barke za prve knjige v Knjigobežnici. »V Zavodu Sopotniki si želimo, da ’posujemo’ Knjigobežnice tudi drugod, po oddaljenih vaseh slovenskega podeželja in vsem generacijam, še posebej pa starejšim omogočimo lažji dostop do kulture, natančneje literature. Branje v času epidemije med starejšimi zmanjšuje občutke osamljenosti, jih povezuje s svetom, krepi sive celice in širi obzorja,« še povedo ustvarjalci. Ter še: »Z našimi vozili in prostovoljci bomo Knjigobežnice redno ’oskrbovali’ z novimi gradivi in jih vzdrževali, da bodo še dolgo služile svojemu namenu. Taka je naša želja. Sopotniki smo nadvse srečni, da lahko z malimi – velikimi dejanji spreminjamo svet na bolje.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine