2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

(KNJIGA) Andrej Capuder: Pisma iz svinjaka

Piše: M. B.

Knjiga Pisma iz svinjaka je zbirka kolumn, ki jih je dr. Andrej Capuder v letih 2003 do 2018 večinoma napisal za revijo Demokracija. Knjigo ja izdala založba Nova Obzorja, ki se je s tem poklonila temu velikemu slovenskemu razumniku.

Mojstrstvo besede Andreja Capudra (1942−2018) je slovenski bralec sprva spoznaval prek njegovega monumentalnega prevajalskega opusa, na čelu katerega je prevod Dantejeve Božanske besede, za katerega je prejel Sovretovo nagrado, je v spremni besedi knjige zapisal dr. Igor Senčar. »Njegova velika erudicija in zanj tako značilen jasen in eleganten izraz prevevata Romanske eseje, Povest o knjigah – zanjo je prejel Rožančevo nagrado – in Zamrznjene besede. V teh zbirkah esejev spregovorita estetska in filozofska misel profesorja francoske književnosti in romanistike Andreja Capudra, slednja še posebej v njegovi monografiji v Bergsonu.

Capudrov pesniški opus – Rimski soneti (nastali so v času njegovega veleposlaniškega mandata v Rimu 2005−2009) in Pasijon ubogih – pa izstopa zlasti z miselno in religiozno globino.« Na tem mestu je premalo prostora, da bi predstavili vse njegovo literarno delo. Romanist, prevajalec, pisatelj in pesnik dr. Capuder je v slovenski politični prostor vstopil z demokratičnimi spremembami in izvolitvijo leta 1990 za delegata (poslanca) prve demokratično izvoljene skupščine.

Kot krščanski demokrat je hkrati postal tudi minister za kulturo v prvi demokratično izvoljeni, Demosovi, vladi, ki je Slovenijo v letih 1990−1992 osamosvojila. V letih 1993−1997 je bil slovenski veleposlanik v Franciji in v tistem času je nastal njegov znameniti Pariški dnevnik, ki po Senčarju ni pomnik le tedanje politične in diplomatske zgodovine, ampak je obogaten z zgodovinskimi ekskurzi, z mozaikom zanimivih portretov ljudi, ki jih je tedaj srečeval, vseskozi pa v njegovih mislih odzvanjata ljubezen in skrb za usodo Slovenije. Senčar: »Prav to slednje pa je srž političnih komentarjev in krajših razmišljanj, ki so zbrani v pričujoči knjigi.

Capuder je politične komentarje povzdignil na raven esejistične refleksije, v kateri gre za globje motrenje aktualnosti. Ker temeljijo na kriterijih, ki niso muhe enodnevnice in niso podvrženi Zeitgeistu, so ti razmisleki še vedno aktualni, nekateri pa so bili zapisani tudi z močno slutnjo prihodnosti.« Nedvomno je tudi zato ta razmišljajoča knjiga vredna nakupa in branja, saj vas ne bo pustila ravnodušnih.

Več o knjigi TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine