15.2 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Kitajski Huawei naj bi Britancem pomagal pri vzpostavitvi omrežja 5G

Britanska premierka Theresa May je po poročanju britanskega Daily Telegrapha kitajskemu velikanu Huawei prižgala zeleno luč za pomoč pri vzpostavitvi omrežja 5G. Medtem ko Washington trdi, da lahko prek te opreme Peking dostopa do občutljivih podatkov in nadzira kritično infrastrukturo, so britanski obveščevalci tveganje ocenili kot obvladljivo.

 

Britanski varnostni svet se je po poročanju omenjenega časnika strinjal, da kitajskemu Huaweiju zaupajo vzpostavitve nestrateškega dela infrastrukture, kot so denimo antene. Na Downing Streetu poročanja časnika niso želeli komentirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi varnostnih pomislekov so opremo vodilnega proizvajalca opreme mobilnih omrežij prihodnje generacije iz svojih bodočih omrežij 5G že izločile ZDA in Avstralija. Nova Zelandija je največjemu telekomunikacijskemu operaterju preprečila uporabo Huaweijeve tehnologije pri izgradnji svojega naprednega omrežja, Češka pa ga je domnevno izločila iz 20 milijonov evrov vrednega javnega naročila za vzpostavitev davčnega portala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine