7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kakšne so posledice močnega vetra?

Na širšem območju Kranja in drugod po državi, kjer je v torek in sredo pustošil močan veter, danes poteka odstranjevanje posledic neurja. Nastala je velika materialna škoda, zlasti zaradi odkritih streh, podrtih drogov in ograj ter uničenih vozil, na katera so padla drevesa. Na gimnaziji v Kranju danes zaradi odkrite strehe nimajo pouka.

 

Kot je danes zjutraj poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, so zaradi močnega vetra v zgolj 12 urah zabeleženih 142 dogodkov na območju 47 občin. Veter je podiral drevje, drogove telefonije in elektrodistribucije ter odkrival ostrešja objektov. Zaradi podrtega drevja je bil na nekaj cestnih odsekih oviran promet, poškodovanih je bilo tudi nekaj osebnih vozil. Posledice odpravljajo gasilci 62 gasilskih enot.

Policija se je v sredo na območju Gorenjske odzvala na 61 nujnih dogodkov, gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj pa na okoli 150 dogodkov. Danes že odpravljajo posledice na okoli 50 mestih, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kjer so postavljene zapore, ljudi opozarjajo, naj jih ne prehajajo, ker so postavljene zaradi zagotavljanja njihove varnosti. Prav tako naj ne zahajajo in naj se ne zadržujejo na območjih intervencij, ki jih je sicer največ na območju Kranja z okolico.

Zaradi odprave posledic bo lahko prihajalo do dodatnih zapor cest. Vozniki naj zato spremljajo stanje na cestah in prometne informacije. Pazijo naj tudi pešci. V popravilo poškodovanih streh naj lastniki nepremičnin vključijo strokovnjake, saj je varnost na prvem mestu, opozarja predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Zaradi odstranjevanja posledic sredinega neurja bo danes ponekod oviran promet, poroča tudi Prometno-informacijski center za državne ceste ter voznike poziva k previdnosti. Cesta Kranj-Jezersko, ki so jo v sredo zvečer zaprli zaradi podrtega drevja, ki ga v močnem vetru niso mogli varno odstraniti, pa je že od jutra odprta in znova prevozna.

Ker je bilo zaradi močnih sunkov vetra gibanje na prostem v sredo nevarno, je odprava posledic vetra mogoča šele danes. Upravljavce ceste in komunalna podjetja čaka pospravljanje podrtih dreves in predmetov, ki jih je odnesel veter. V Komunali Kranj so se lotili tudi pospravljanja odpadkov, ki jih je razneslo neurje.

Lastnike nepremičnin pa čaka prijava škode zavarovalnicam in popravilo odkritih streh ter drugih posledic, ki jih je veter pustil na hišah in ostalih stavbah. Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj na Zlatem polju zaradi popravila odkrite strehe danes ni pouka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine