13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Kako pozorno berete spletne vsebine? Tole vas bo morda šokiralo…

Piše: J. S. 

Ljudje smo po naravi takšni, da si želimo sreče, zdravja in blagoslova. Zato ne preseneča, da se na spletu velikokrat odzivamo povsem nagonsko. 

Zadnje tedne se na facebooku pojavljajo razni (lažni) profili, ki obljubljajo blagoslov in božje varstvo – če boste pod neko objavo napisali “amen”. In dejansko veliko ljudi temu nasede. Češ, saj škodit ne more.

No, malo drugačen primer pa so razni satirični zapisi, ki jih ne razumemo najbolje. Poglejmo en tak primer:

“Naš dragi prijatelj Janez Vitrih je končno dočakal odrešenje vsakodnevnega trpljenja. Njegova duša je končno odrešena. Pogreb njegove Ksantipe bo v petek, 24. marca na ljubljanskih Žalah.”
Pod objavo se je kar vsulo izrazov iskrenega sožalja in nihče ni pomislil, da gre pri tem za neslano šalo, pa čeprav je bil že na prvi pogled zapis precej zajedljivo napisan. Mimogrede, ime Ksantipa je v zgodovini pripadalo zloglasni Sokratovi ženi in še danes to ime pomeni zlobno žensko. In če je namišljenemu Janezu res umrla zlobna žena, potem je logično, da je rešen muk. Seveda, če preberete zapis v celoti in ne samo prvi stavek.
Če ne gre drugače, se urnik pogrebov lahko preveri na spletni strani ljubljanskih Žal (in seveda nismo našli ničesar). Je pa to pokazatelj, kako delujejo naši možgani in zakaj so prvoaprilske šale odličen test ne samo inteligence, ampak tudi tega, kako pozorno beremo, kar je v kulturi instant vsebin še posebej pomembno, saj razni prevaranti prežijo prav na takšne nepozorne bralke in bralce.
Morda bo kateri od bralcev šele čez čas pogruntal, da je bil zapis simpatična potegavščina. In bo seveda avtor zapisa označen za prostaka, saj se iz takih stvari pač ne smemo hecati. A v ozadju je morda jeza nase, ker je nekdo nasedel…
Sicer pa so zanimiv test inteligence tudi satirične spletne strani, ki objavljajo takšne vsebine, ki se na prvi pogled zdijo resnične. Ena takšnih obstaja tudi v Sloveniji – pokukajte na Mravljišče in morda boste na prvo žogo šokirani…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine