32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Kako lahko preprečimo, da bi sončni izbruhi uničili samovozeče avtomobile, sisteme GPS in sam internet?

Piše: C. R.

Ta scenarij se morda zdi pretiran, vendar je možnost, da bi sevanje sonca vplivalo na elektronske sisteme na Zemlji, vedno bolj verjetna, saj so digitalni sistemi vedno manjši.

Raziskovalci v Harwellu, zahodno od Londona, poskušajo s simulacijo trka delcev v vezje in spremljanjem učinkov ugotoviti natančen vpliv sončnega sevanja na digitalno elektroniko.

Kozmični žarki ustvarjajo nevtrone, visokoenergijske nevtrone, ki imajo energijo v celotnem energijskem pasu, mi pa simuliramo ta spekter nevtronov, ki obstajajo pri tleh, vendar so približno 1,5-milijardkrat močnejši,” je za Reuters povedal doktor Christopher Frost, ko je stal ob koncu žarkovne linije pospeševalnika delcev ISIS Neutron and Muon.

Do skokov v sevanju, ki jih povzročajo sončni izbruhi, prihaja skoraj vsako leto in povzročajo “bitne preobrate” v računalniških pomnilnikih, kjer se lahko zamenjajo ničle ali enice v binarni kodi, ki je ključnega pomena za delovanje vsake digitalne naprave.

Vse v našem digitalnem svetu je shranjeno z enicami in ničlami, zato je jasno, da ne želimo, da se spreminjajo,” je dejal Frost.

Grafične procesne enote so eno od področij, ki vzbujajo posebno skrb, ko se uporabljajo v avtonomnih avtomobilih za obdelavo tistega, kar avtomobil “vidi” okoli sebe, predvsem za razlikovanje med predmeti, kot so ljudje in drugi avtomobili.

Tu smo preizkusili grafične procesorske enote in skušamo ugotoviti, kje so težave, in omogočiti industriji, da nato najde rešitve za te težave,” je dejal Frost.

NVIDIA in ARM sta le dve od podjetij, ki sta uporabili instrument ChipIr, da bi izboljšali svojo programsko opremo, ki bi bila sposobna obvladovati naslednji sončni super izbruh.

V zadnjih letih je bilo v medijih veliko govora o sončnih izbruhih in številnih scenarijih sodnega dne, vendar je naša naloga, da poskrbimo, da vas to ne skrbi. Naša naloga je pravzaprav, da našega dela skoraj ne opazite, saj je naše delo vzpostavljanje rešitev, da bi v primeru sončnih izbruhov imeli sisteme, ki bi bili dovolj odporni nanje,” je dejal Frost.

Vir: euronews.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine