11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Kaj je pravzaprav resnično spreobrnjenje?

Piše: Blagovest.si

Včeraj smo praznovali praznik spreobrnjenja apostola Pavla. Dogodek spreobrnjenja pri njem navadno povezujemo z velikim Božjim posegom in padcem s konja, ko se mu je mistično razodel Kristus. Čeprav Pavel nikoli ni srečal Jezusa v času njegovega zemeljskega delovanja, je vendarle tako postal priča Njegovega vstajenja. Postal je apostol narodov, iz preganjalca kristjanov je postal evangelizator. 

To, kar nas posebej gane pri sv. Pavlu, je predvsem spreobrnjenje njegove miselnosti in srca. Dogodek ob poti v Damask mu je povsem spremenil življenje. Če pozorno beremo njegova pisma, ki predstavljajo dejansko največji del Nove zaveze, lahko začutimo, kako je ta kilikijski Jud, po usmeritvi farizej, postal svoboden v Kristusu. Zanj je bil pripravljen iti tudi v smrt. Dejansko je ves čas izstopal iz svojih con varnosti ter udobja.

Podobno seveda lahko zasledimo tudi pri apostolih, ki so pričakali binkoštni dan. Do tedaj boječi in nestanovitni apostoli postanejo strastni oznanjevalci križanega in ostalega Jezusa. Posebej to velja za nestanovitnega Petra, ki je Jezusa celo zatajil. A na binkoštni dan je spregovoril tako silovito, da se je takrat dalo krstiti tri tisoč ljudi. Pazite: ne govorimo o nekem izobraženem škofu, ki bi govoril iz svojih moči, ampak o ubogem ribiču! To pomeni, da je galilejski ribič Simon, ki mu je Jezus dal ime Kefa (skala, zato Peter) govoril v moči Svetega Duha, ki ga je notranje povsem preobrazil. Simon Peter je bil tako orodje Svetega Duha.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Sorodne vsebine