23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Južnoafriški znanstveniki naredili prvi zidak iz človeškega urina

Znanstveniki na univerzi v južnoafriškem Cape Townu so ustvarili prvi zidak iz človeškega urina. Potrebovali so 30 litrov urina, pri čemer zidak nima vonja po njem.

 

Dva študenta in profesor z univerze v Cape Townu so študijo izdelave biološkega zidaka začeli lani. Sprva so uporabljali sintetični urin, kasneje pa človeškega, iz katerega so nazadnje zidak tudi izdelali. Pri tem so uporabili naraven proces, podoben tistemu, s katerim nastajajo školjke in korale. 30 litrov urina, ki so ga prispevali študentje, so zmešali s peskom in posebno bakterijo. Postopek traja šest do osem dni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“V bistvu smo naredili bio zidak iz pravega urina,” je povedal profesor Dyllon Randall. “Ta postopek je izjemen, saj zidake izdelujemo na sobni temperaturi,” je dodal. Običajne zidake iz cementa ali gline namreč žgejo pri 1400 stopinjah Celzija v pečeh, pri čemer nastajajo veliki izpusti ogljikovega dioksida.

Zidak sive barve, ki ga je težko razločiti od običajnih zidakov, po nekaj dneh sušenja izgubi značilen vonj po urinu. Trdnost je enaka trdnosti običajnih zidakov. Ključni dejavnik pri tem, ali bo zidak iz urina zamenjal tiste iz cementa ali gline, bo cena, ki pa je doslej še niso ocenjevali. V ZDA sicer že izdelujejo zidake iz sintetičnega urina.

Zadnje novice

Sorodne vsebine