3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Jure Ferjan, mladenič z željo po zmagi in uspehu

Jure Ferjan je mladenič, ki se rad pogovarja ob skodelici čaja. Prijeten sogovorec je znan obraz mlade televizije Nova24TV, kjer je začel delati kot novinar, kasneje kot televizijski voditelj. Prepričan je, da v Sloveniji prav zaradi Nove24 ni mogoče zamolčati ničesar več. Sodi med tiste državljane Slovenije, ki življenja ne prepuščajo naključju. To je njegova zgodba.

Leta 1993 rojeni Tržičan Jure Ferjan je leta 2015 diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Zasluge, da je svojo življenjsko in poklicno pot začel s tolikšnim elanom, pripisuje predvsem družini, iz katere izhaja: »Topel dom in podpora družine sta izjemno pomembna, sta nekaj, kar omogoča, da se vedno znova pobereš in greš naprej. Je tisto, s čimer premagaš nepremagljivo. Zato ni skrivnost, da je zame ena najpomembnejših vrednot v življenju družina − dom, ki ga ustvariš, z njim pa medsebojno spoštovanje, varnost, notranji mir in vera. Življenje je treba postaviti na trdne temelje, to pa je mogoče le, če v ta cilj, v ta načela nenehno vlagaš, se trudiš in si v vsakodnevnem odnosu iskren, potrpežljiv in ljubeč,« pripoveduje Ferjan, ki se je na pot aktivnega državljanstva podal že v dijaških letih v Dijaški organizaciji Slovenije, kasneje pa je svojo pot družbenopolitičnega udejstvovanja nadaljeval v Slovenski demokratski mladini, kjer je bil dve leti generalni sekretar podmladka SDS. Je eden tistih, ki pri medijskem projektu Nova24TV sodelujejo že od samega začetka. Štiri mesece, od 7. julija do 7. novembra 2016, je bil v. d. odgovornega urednika Nova24TV in Nova24TV.si, danes pa je urednik in voditelj oddaje Objektiv, ki jo lahko spremljate vsak petek ob 20.10 na Nova24TV.

Zaupanje v demokracijo

Jure Ferjan ni človek, ki bi življenje prepuščal naključju in je prepričan, da je spodbud za spremembe, za to, da nekaj narediš, da se bodo stvari vendarle začele odvijati drugače – bolj pravično, vsak dan veliko, pravzaprav več kot dovolj. »Vprašanje je le,«pravi Jure, »kdaj jih začneš gledati tako, da si rečeš: Dovolj je. Ukrepati moram. Potem pa obstaja veliko odprtih možnosti, veliko priložnosti,« meni Ferjan, ki možnosti, da se stvari v Sloveniji postavijo na pravo mesto, vidi v medijski sferi in predvsem v politiki. »Rešitev vidim v programu, v vsebini in posledično postopni ali skokoviti spremembi mentalitete slovenskega naroda, potem na volitvah ne bodo več vedno znova zmagovali t. i. novi obrazi, ki so vse prej kot to, ampak bo tiha večina izrazila svoj glas. Treba je namreč povrniti zaupanje v demokracijo, tudi politiko, in vzpostaviti zavedanje, da vsak glas šteje, šteje enako,« pravi Ferjan.

Družinske vrednote

Čeprav sta kariera in uspeh pri delu pomembna, pa je za Ferjana življenjsko poslanstvo ustvariti družino in topel dom ter biti mož in oče. »Zame je temeljnega pomena in na prvem mestu – družina,« je dejal Jure Ferjan in nadaljeval: »Če bi se moral, bi se znova odločil za dosedanjo pot − od študija do kariere in ne nazadnje tudi odločitev v zasebnem življenju. Vsaka izkušnja, preizkušnja in premagani izziv je nekaj, kar te obogati in pripomore k temu, da si boljši, sposobnejši in produktivnejši. Dejstvo pa je, to sčasoma spoznaš, da na vsaki novi poziciji oz. službi začneš od začetka, potrebno je dokazovanje in tako osebna kot tudi karierna rast. In prav je tako! Spati na lovorikah, kakršne koli že so, majhne ali velike, ni dobro.«


Jure Ferjan si prav zaradi svojih vrednot, ki jih zagovarja, najraje vzame čas za družino, za prijatelje in ne nazadnje tudi zase: »Uživam v dobri partiji taroka pa v namiznih igrah, ki v človeku prebudijo nedolžno željo po zmagi, po zabavi, še iz otroštva. Svoj prosti čas poskušam čim bolje izkoristiti – naj vsak trenutek šteje –, pa naj bo to sprehod v naravi, ogled filma ali pogovor ob skodelici čaja.« Na trditev, ki jo danes pogosto slišimo, da je časa vedno premalo, kako se nam vedno kam mudi, pa odgovarja: »Takšen je danes svet, način življenja, sicer pa je časa vedno enako, tako da je ključno vprašanje osebnih prioritet poleg organizacije in s tem racionalizacije tega, kar človek počne. Za določene pomembne trenutke v življenju si je preprosto treba vzeti čas.«

Stranpoti Slovenije

Ferjan ogorčeno pripoveduje, kaj vse ga jezi v Sloveniji, in tega ni malo. Med našteto sodi pranje milijarde evrov umazanega iranskega denarja v največji državni banki NLB, v katero smo od osamosvojitve naprej zmetali na milijarde davkoplačevalskega – našega denarja, pa dejstvo, da NLB država ne želi prodati, da bi tisti, ki so prisesani nanjo, lahko še naprej uživali privilegije prvorazrednih.
Tudi kolaps samooklicane najbolj etične vlade v zgodovini Slovenije se Juretu Ferjanu ne zdi spodbuden, saj je po njegovem mnenju aktualni predsednik Vlade RS je s svojimi dejanji narodu vlil vse prej kot upanje, da bomo v Sloveniji živeli bolje. Korupcija na vsakem koraku, (pre)dolge čakalne vrste v zdravstvu, umetno ustvarjene afere, hkrati pa uporaba pravosodja za zaščito »prijateljev« in napad na »sovražnike« režima ne sodi v 21. stoletje in demokracijo, je še prepričan Ferjan. »Slovenija je na veliki prelomnici,« pravi in nadaljuje: »Morda smo teh besed že preveč navajeni in jih ne slišimo, pa vendarle je leto 2018 volilno leto, ki lahko prinese bistvene spremembe za slehernega državljana in državljanko, Slovenko in Slovenca. Seveda se samo od sebe ne bo zgodilo nič. Za začetek bomo morali začeti verjeti vase, nato v bližnjega in zatem v slovensko družbo, tudi v slovensko politiko, saj brez tega ne bo šlo, predvsem pa, da demokracija brez izražanja volje na volišču ni prava demokracija. Letos bomo imeli dve priložnosti.«

Za vedno v Sloveniji

Ob vsem povedanem se vsake toliko tudi vpraša, kje se bo znašel čez leta in kakšna bo njegova prihodnost, odgovor pa ostaja vedno enak – v Sloveniji. »Ne bom pobegnil v tujino, ampak bom s svojim delovanjem poskušal domovino, ki je naša ne glede na vse, narediti bolj prijazno tudi za tiste, ki zaradi preživetja in službe dnevno migrirajo v tujino, pa tudi za vse tiste, ki so obupali – ki so odšli za dlje časa ali za vedno,« zagotavlja naš sogovorec, ki se v prihodnosti vidi družbeno (politično) aktivnega, saj ne želi samo opazovati, temveč želi sooblikovati, predvsem pa spreminjati stvari, spreminjati Slovenijo v boljšo državo za življenje.

»Prav je, da imamo jasne cilje, in prav je, da so postavljeni realno, a hkrati ambiciozno. Moje mnenje pa je, da ni pomemben samo cilj, predvsem je pomembna pot in prav ta pot ti mnogokrat ponudi veliko priložnosti, ki si jih moraš drzniti izkoristiti. Človek, ki dela, se tudi zmoti, naredi napake, ampak s tem raste in postaja boljši, močnejši. Pomembno je, da gre vedno naprej s trdim delom, vztrajno in optimistično,« sklene Jure Ferjan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine