19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Joc Pečečnik odkrito o svojih načrtih

Piše: M. Bo.

Predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik je svoje uspešno podjetje Interblock prodal, ker je Slovenija zanj postala premajhna. V oddaji Ena na ena, ki jo vodi Uroš Slak, je med drugim razkril, kakšne načrte ima v prihodnje.

Uspešni poslovnež Joc Pečečnik je povedal veliko zanimivega. Iz 2.000 mark, ki mu jih je posodila mama, je ustvaril milijone, ker je kot prvi Evropejec dobil igralniško licenco v Nevadi, čeprav so ga tam najprej imeli za Rusa in agenta KGB.

»Nisem težko prodal Interblocka«

Pred kratkim je prodal svoje podjetje Interblock, kar je zbudilo veliko zanimanja javnosti. Za kakšno ceno ga je prodal, ni želel razkriti, dejal je, »naj cena ostane skrivnost«. Po njegovem mnenju ta podatek niti ni pomemben, saj gre pri plačilu celotnega zneska za večfazne pogoje, končnega zneska pa niti ne poznajo.
Dan preden je prodal Interblock, je šel spat z 200 milijoni evrov kredita; kot je dejal, je vse življenje živel s hipotekami. Interblock je postalo dobro globalno podjetje – danes obvladuje 62 odstotkov trga, a ker obseg ekonomije v Sloveniji in naš bančni sistem Interblocku nista sposobna zagotavljati dovolj sredstev za nadaljnjo rast, se je odločil za prodajo. Po njegovih besedah je pri prodaji Interblocka pet finančnih služb preverjalo, kako je mogoče, da je podjetje s tako malo kapitala imelo tako konstantno rast.

»V Interblocku smo vse zaslužili z glavo in s krvjo in na koncu se je vse skupaj zelo dobro izšlo,« je dejal. Kot meni, bo Interblock zaradi res racionalnega poslovanja še mnogim analitikom primer za študije. »Vse, kar smo vsako leto zaslužili, smo vračali nazaj v podjetje, nikoli nisem v Interblocku izplačal dividend,« je dejal Pečečnik in dodal, da so vedno hodili po robu: »V ‘gambling’ svetu smo bili mi največji ‘gamblerji’.«

Joc Pečečnik – predsednik SBC
(Foto: Barbara Reya/www.barbarareya.si)

Sklad za zaposlene

Pečečnik je pojasnil, da svojim zaposlenim ni dolžan ničesar, saj jih je vseh 30 let korektno in pošteno nagrajeval, mnogi so tudi prejemali plače, ki so bile petkrat višje, kot bi bile primerne glede na njihovo izobrazbo. Ves kolektiv, ki je začel v Interblocku, se je v podjetju izobraževal, in njihove napake je plačeval on sam. Nihče od zaposlenih, ki so bili povabljeni v solastništvo skozi zgodovino, ni pristopil, ker so se vsi bali Pečečnikovih drznih načrtov in vseh kreditov, ki jih je imel, ker bi bili neposredno odgovorni, je pojasnil.

»Nikoli v življenju nisem ničesar delal, da bi postal bogat, da bi zaslužil, vedno sem smatral, da dober produkt oz. storitev prinese na koncu tudi finančni uspeh. Hkrati bom pa laže spal, če bodo moji najožji sodelavci, s katerimi imamo praktično družinske vezi, imeli tudi nekaj od te moje zgodbe, in to v takem smislu, da bodo vse življenje prejemali neke rente.« Zakaj sklad namesto denarja? Dajanje denarja zaposlenim se mu zdi popolnoma neprimerna rešitev, ker od vsakega zneska, ki bi ga namenil svojim zaposlenim, država pobere 60 odstotkov. To se mu zdi kraja in tega svojim nekdanjim zaposlenim ne privošči, »zato bomo oblikovali sklad, iz katerega bodo prejemali dividende; te dividende so obdavčene 25 odstotkov in to se mi zdi najbolj primerna in dolgoročna zgodba in upam, da bodo zadovoljni«.

Načrti za prihodnost

Pečečnik je bil prepričan, da bo nekaj kupnine dal na stran, da bo z družino imel za mirno življenje. Začel je pripravljati sedem stebrov, ki bi jih večinoma investiral v Sloveniji, vendar je zdaj vse manj prepričan, koliko bo dejansko investiral v Sloveniji. Strah ga je namreč signalov, ki jih dobiva od nove vlade, načina, kako nova vlada izraža svoj pogled na podjetništvo, »na ljudi, ki ustvarjamo«.

Kot je poudaril, ne bo kritiziral vlade, »dali jim bomo 100 dni, da pokažejo, kaj mislijo«, ampak: »Če bi država skrbela, da bi bilo v Sloveniji pet odstotkov takih ljudi, kot sem jaz, ki praktično iz ničesar naredimo nekaj sto milijonov vredno podjetje, potem bi bila naša država najbogatejša na svetu.« In še: »Če pa se pojavlja neko pavšalno mnenje, da smo pač bogataši, da imamo denar, ki je padel z neba, in nihče ne vidi, koliko truda podjetnik vloži – 30 let – v sam koncept svoje ideje, vseh odrekanj, kreditov, dela vse dneve in praznike … Če ljudje tega ne znajo ceniti, potem lahko tej državi samo še bog pomaga.«

Vstop v aktivno politiko pa ga ne zanima; raje bo vzpostavil sistem, ki bo vlado nadziral in ji ponujal rešitve, zaradi česar je tudi prevzel SBC- Klub slovenskih podjetnikov.

POSLOVNE NOVIČKE

EY Slovenija, ki spodbuja družinsko podjetništvo, je nagrado odličnosti podelilo podjetju VARIS Lendava, ki ga vodi mag. Sabina Sobočan. (Foto: SBC)

VARIS Lendava prejel nagrado odličnosti

Družba EY Slovenija je nagrado odličnosti za družinsko podjetje 2022 podelila podjetju VARIS Lendava, ki je član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. Gre za družinsko podjetje, ki je vodilni evropski specialist za razvoj in proizvodnjo gotovih kopalnic, na leto jih naredijo od 4.000 do 4.500, v 40-letni zgodovini pa so jih izdelali že več kot 100.000. Podjetje je prepričalo z izjemno vizijo, rezultati in družinskim delovanjem. Kot je dejala mag. Sabina Sobočan, direktorica in solastnica družinskega podjetja v drugi generaciji, prejeto nagrado krasijo ponos, poslanstvo in odgovornost.

Andrej Flis iz Revidere je izrazil veselje, da bo nekaj otrok tudi z njihovo pomočjo doživelo brezskrbne počitnice. (Foto: SBC)

Zlato olimpijsko veslo Benjamina Savška v roke Revideri

Na dobrodelni dražbi, ki jo je organizirala Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZMPS) skupaj z Inštitutom Zlata pentljica, se je najbolje odrezalo podjetje Revidera, ki je ponudilo največ za zlato olimpijsko veslo Benjamina Savška. »Veseli nas, da smo del te zgodbe in bo nekaj otrok tudi z našo pomočjo obiskalo morje in doživelo brezskrbne počitnice,« je dejal Andrej Flis iz Revidere, ko mu je Hana, ambasadorka Zlate pentljice, izročila slavno veslo. Izkupiček dražbe je namenjen programu »Pomežik soncu«, ki omogoča letovanje otrokom in socialno šibkih družin; letos je posebna pozornost namenjena otrokom s posebnimi potrebami.

Nagrado za večletno uspešno vodenje podjetja je prejela tudi Nuša Pavlinjek Slavinec, direktorica družbe ROTO Slovenija. (Foto: SBC)

Nuša Pavlinjek Slavinec prejela gospodarskega oskarja

Gospodarska zbornica Slovenije je za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke podelila gospodarske oskarje, priznanja gospodarstvenikom za njihovo večletno uspešno vodenje podjetja. Med nagrajenci je tudi članica SBC Nuša Pavlinjek Slavinec, direktorica družbe ROTO Slovenija iz Murske Sobote. »ROTO svoj inovacijski razvojni potencial usmerja k zeleni preobrazbi podjetja, s svojimi zelenimi izdelki pa to poslanstvo širi po vsem svetu. Opravlja plemenito poslanstvo, saj z izdelki in rešitvami ohranja naš planet čist in zelen,« je dejala ob prejemu prestižne nagrade.

»Veseli nas da se partnerji odzvali v takem številu. Srbija je za nas pomembna, je največji trg v regiji z ogromnim potencialom v naslednjih letih,« je dejal Borut Čeh, lastnik podjetja Labena. (Foto: SBC)

Jubilejno: Labena Srbija praznovala 10. obletnico ustanovitve

Labena Srbija je praznovala 10. obletnico ustanovitve v Srbiji in 29-letnico delovanja v regiji. Jubilejni dogodek se je odvijal na idilični lokaciji Kalemegdana, kjer je obletnico s svojo navzočnostjo počastilo 400 gostov z vodilnih pozicij v zdravstvu in znanstvenih institucijah, prehranski industriji in industriji materialov. Labena, ki je bila ustanovljena leta 1993 v Ljubljani in deluje na področju farmacevtske, medicinske in prehranske industrije, ima pisarne v sedmih državah jugovzhodne Evrope. V zadnjih petih letih je naredila izjemen preskok, saj je promet povečala kar za 600 odstotkov.

Ekipa Podkrižnika se je s konkurenco pomerila v različnih kategorijah: slalomu, hitrostni vožnji in improvizirani vožnji ob glasbeni spremljavi. (Foto: SBC)

Podkrižnikov e’dyn v Benetkah pometel s konkurenco

Pogonska rešitev e’dyn podjetja Podkrižnik je zmagala na e-regati Venezia 2022, ki poteka v okviru enega najpomembnejših navtičnih sejmov na svetu. S prvim mestom v skupnem seštevku je e’dyn še utrdil primat najboljšega v konkurenci električnih motorjev za vodna plovila; prvo mesto je namreč osvojil že lani. Sejemskega šova Salone Nautico Venezia se je udeležilo okoli 200 razstavljavcev, obiskalo pa ga je 30 tisoč ljudi. »Zmagoslavje je bilo neverjetno, taka velika zmaga je resnično najboljši motivator za izboljšave v razvoju in tudi za prihodnost,« je dejal ustanovitelj in direktor podjetja Iztok Podkrižnik.

Članice novoustanovljene sekcije Kluba SBC Ona so na celodnevnem izletu že snovale izhodišča za svoj program. (Foto: SBC)

SBC Ona na izletu v Goriških brdih

Potem ko je pred tedni zaživela dolgo pričakovana ženska sekcija Kluba SBC Ona, so se članice hitro podale v akcijo in se na teren prvič odpravile na potepanje po čudovitih Goriških brdih. Celodnevno druženje je bilo nabito s pozitivno žensko energijo, z veliko smeha in dobre volje. Prineslo je tudi prve konkretne ideje o vsebinskem delovanju sekcije, saj so članice že snovale prva izhodišča za program SBC Ona. Vse dame so se po celodnevnem potepanju po Brdih v en glas strinjale, da je za njimi čudovit dan – »Vse se je poklopilo!« –, pred njimi pa lepa prihodnost SBC One.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine