30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Izredno suveren v svoji vlogi – BMW 530d xDrive

Piše: Anže Berlič

Kadar koli je govor o premijskih limuzinah, se vsakemu, tudi malce slabšemu poznavalcu avtomobilov, v misli prikrade avtomobilska triperesna deteljica, katere »listi« prihajajo iz Nemčije. Bavarski list predstavlja eno od najatraktivnejših limuzin na trgu, ki se ponaša z najnovejšo tehnologijo, resnično premijskim občutkom v notranjosti ter s preverjenim in že dobro preizkušenim pogonskim sklopom.

Premijski BMW 530d xDrive nam je že ob prvem stiku z notranjostjo in s prvim zasukom volana dal vedeti, da gre za dovršen izdelek, pred katerim se konkurentom upravičeno tresejo kolena. Zunanjo podobo prostorne klasične limuzine dopolni paket športnih dodatkov M, metalno modra barva pa ga naredi privlačnega tudi v poslovnem svetu. V notranjosti je premijski občutek instanten, da nas zadene, pa je dovolj že pozdravno sporočilo in oprijem ravno prav odebeljenega M-športnega volana. Ves ta občutek še dodatno potencira kvalitetno usnje nappa v barvi slonovine. Če k temu dodamo še masažo in prezračevanje sedežev, bi si udobnejši voznikov kotiček že težko predstavljali.

Dodatno eleganco limuzine BMW poudari preverjen 3-litrski turbodizelski motor, ki ima 210 kW (286 KM) moči. Moči je dovolj tudi za bolj dinamično vožnjo, pri kateri pa ni bojazni, da bi bilo potrebno pogosteje ustavljanje na bencinskem servisu. Testno povprečje je znašalo 7,2 l/100 km, kar je zagotovo pozitiven rezultat. Še večje udobje za voznika predstavlja samodejni 8-stopenjski menjalnik, elektronsko uravnavanje blažilnikov in štirikolesni pogon xDrive. V normalnem načinu nam je zagotovljeno popolno udobje, v športnem načinu pa temu primerna trdota ter »odrezavost« volana in stopalke za plin. Gre torej za dobro preizkušen pogonski sklop, ki je aktualno pomlajen in tako še boljši od predhodnika. Napredek v tehnologiji je opazen na vseh področjih. Varnostni sistemi so že tako dovršeni, da se boste na trenutke vprašali, ali je voznikov prispevek sploh še potreben. V tem trenutku je še tako, predvsem zaradi zakonodaje, vse drugo pa kaže na to, da je BMW dobro pripravljen na prihajajočo avtonomno mobilnost. Premijskemu izdelku pritiče premijska cena, zaradi česar pravemu ljubitelju bavarskih poslovnih limuzin ne bo težko globoko seči v žep in iz njega potegniti 103 tisočake. BMW 530d xDrive ostaja na visokem mestu premijskih limuzin in nič ne kaže, da bi utegnil v prihodnosti pristati kaj niže.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine