9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Iznajdljivi vietnamski ekologi dosegli novost: namesto plastičnih vrečk v trgovinah listi bananovca

Več supermarketov v Vietnamu se je pridružilo pobudi, naj se v prizadevanjih za zaščito okolja spodbuja uporabo embalaže, ki ni narejena iz plastike. Tri največje verige supermarketov v državi so tako namesto plastičnih vrečk za zavijanje zelenjave že začele uporabljati liste bananovca, je poročal spletni časopis Vnexpress.

 

Kupci v supermarketu Lotte Martu v Hošiminhu so tako pred kratkim s presenečenjem opazovali, ko so jim šalotko, okro in drugo zelenjavo zavijali v liste bananovca, je nemška tiskovna agencija dpa povzela poročanje spletnega časnika. Po izteku poskusnega obdobja na jugu države namerava trgovec do konca leta uporabo listov bananovca razširiti na vse svoje trgovine v državi.

Ukrep je del prizadevanj za prehod na do okolja bolj prijazne embalaže, ne le za zelenjavo, pač pa tudi za sveže meso.

V Hošiminhu trgovska veriga Lotte Mart prodaja tudi papirnate slamice in škatle za hrano, narejene iz sladkornega trsa, medtem ko so jajca zapakirana v embalaži iz papirja in ne v plastičnih škatlah.

Trgovska veriga Big C iz Hanoja pa kupcem ponuja popolnoma razgradljive nosilne vrečke, narejene iz koruznega prahu.

Po uradnih podatkih v Vietnamu vsak dan nastane približno 2500 ton plastičnih odpadkov. Država se na lestvici največjih onesnaževalcev oceanov z odpadno plastično embalažo uvršča v svetovnem merilu na četrto mesto, so izračunali pri Programu ZN za okolje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine