29.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 julija, 2024

Izbrana je Naj planinska pot 2024 – zmagovalka je Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici, ki je bila v lanskih poplavah močno prizadeta

Piše: L. P.

Z osvojitvijo naziva Naj planinska pot 2024 bo sredstva za obnovo prejela zanimiva in slikovita Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici, priljubljena lahka planinska pot, ki vas pripelje v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp do samega izvira reke. S podporo Zavarovalnice Triglav in s pomočjo več kot 40 markacistov Planinskega društva (PD) Kamnik bo pot predvidoma obnovljena do sredine letošnjega avgusta. Izbor Naj planinska pot je sicer del tradicionalne vseslovenske akcije Očistimo naše gore, ki letos poteka že 15. sezono.

Z izborom Naj planinska pot akcija Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav, v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS), že sedmo leto zapored spodbuja ljubitelje gora in planin h glasovanju za planinske poti, ki so potrebne obnove. V letošnji izbor se je poleg zmagovalne uvrstilo še pet planinskih poti, ki so bile prav tako poškodovane v lanskoletnih ujmah. Ker smo se lani soočili z izjemnimi razmerami zaradi neurij in poplav, so se v Zavarovalnici Triglav odločili, da naredijo še eno izjemno potezo. Sredstva za obnovo so tokrat podarili tudi drugouvrščeni poti, tj. Pot od jame Topla do Male Pece na Koroškem, ki ji je zmaga ušla za las, zanjo pa skrbi PD Mežica.

Zmagovalna pot je (za zdaj) še zaprta
Koželjeva pot je potrebna skoraj celotne obnove s krajšimi presledki. Na novo bo potrebno obnoviti približno 2,5 km poti. To pomeni, da bo treba izdelati šest mostov preko grap in potokov, odstraniti podrto drevje, sanirati skoraj zamašen pretok reke Kamniške Bistrice v soteski Mali Predoselj in še mnogo več. »Po grobi oceni bo za celotno obnovo potrebnih od 2 do 3 tisoč delovnih ur. Koliko oseb bo sodelovalo pri delovnih akcijah, je zelo težko predvideti. Pri tem bi rad poudaril, da je naša prioriteta pohodnikom zagotoviti varno in prehodno pot od Mosta pri žičnici, mimo soteske Predoselj do Kamniške Bistrice, do Jurja, mimo Kraljevih studencev do soteske Predoselj, v dolžini 4800 metrov,« je ob razglasitvi zmagovalke izbora Naj planinska pot 2024 povedal Zdravko Bodlaj, načelnik Odseka za planinske poti PD Kamnik. Omenjeno društvo skrbi tudi za lansko zmagovalko, to je Pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave, ki bo predvidoma obnovljena konec julija.

Na pomoč v ujmah poškodovanim potem
Letos so poseben poudarek dali planinskim potem, ki so bile v lanskih ujmah močno poškodovane. Simbolično so rezultate glasovanja za Naj planinsko pot 2024 razglasili v sklopu dogodka Dan slovenskih planincev, ki ga je PZS organiziral v Črni na Koroškem. Ta regija je bila lani med najbolj prizadetimi v Sloveniji. »Ob poplavah in neurjih v Sloveniji poleti 2023, ki so povzročili zgodovinsko visoke škode, se je izkazalo, kako ranljivi smo. V Zavarovalnici Triglav smo v skrbi za naravo in širšo skupnost prepoznali potrebo po tem, da v sklopu akcije Naj planinska pot, s katero podpiramo tudi delo markacistov, obnovimo eno od planinskih poti, ki jim neurja, plazovi in vetrolom niso prizanesli. Verjamemo, da bodo tudi druge poti, ki so se potegovale v izboru, lahko zasijale v novi podobi. Ker razglasitev naj planinske poti danes poteka prav na Koroškem, ki so jo lanske poplave hudo prizadele, smo se v Zavarovalnici Triglav odločili, da s podporo Planinskemu društvu Mežica pomagamo tudi pri obnovi planinske poti od Jame Topla do Male Pece,« je ob predaji klina na dogodku povedala Tonja Vinkl Vončina, vodja poslovne enote Slovenj Gradec v Zavarovalnici Triglav.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine