10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Italijansko mesto, primerljivo z Ljubljano, gradi podzemno železnico

Catania, mesto na italijanski Siciliji, ima 330.000 prebivalcev in več kot 10 kilometrov železniških tirov pod zemljo. V nadaljevanju prizadevanj, ki jih je sofinancirala EU, naj bi z metrojem do leta 2023 povezali središče mesta z letališčem. Letno bo podzemna železnica predvidoma prepeljala 57 milijonov potnikov.

 

Podzemna železnica je v Catanii začela delovati julija 1999. Gre za tri projekte, ki so skupaj vredni okoli milijardo evrov, je novinarjem ob robu foruma EUSAIR v Catanii ta teden povedal direktor podjetja Ferrovia Circumetnea Salvatore Fiori.

Prvi projekt se je osredotočal na obnovo obstoječe železniške proge in njen umik pod zemljo v dolžini okoli štirih kilometrov. V drugem delu so gradili metro, ki se danes razteza na 8,8 kilometra dolžine, od tega okoli sedem kilometrov pod površjem.

Nove postaje, ki so jih za promet odprli decembra 2016 in marca 2017, so občutno povečale število potnikov – to se je leta 2017 glede na 2016 povečalo za 662.000 na 3,4 milijona. Do konca letošnjega leta naj bi v uporabo predali še dve novi postaji.

V zadnjem projektu želijo med drugim omrežje podaljšati še za okoli 6,5 kilometra do letališča. Ko bo dokončana z dodatno širitvijo na zahodnem delu, naj bi podzemna železnica letno prepeljala okoli 57 milijonov potnikov.

Na vprašanje, ali se mestu, ki skupaj s predmestji našteje približno 600.000 prebivalcev, podzemna železnica finančno splača, Fiori priznava, da ne. Vendar pa omrežja ne gradijo zaradi denarja, ampak zaradi eksternalij – učinkov na kakovost življenja, varnost na cestah, čistost zraka in podobno, je izpostavil.

S temi argumenti so prepričali tudi Evropsko komisijo, ki je drugi projekt sofinancirala s 358 milijoni evrov. Njihova prizadevanja so namreč tudi v skladu s politikami EU na področju mobilnosti, je spomnil Fiori. Za uspeh projekta pa je kot nujno izpostavil tudi sodelovanje tako znotraj mesta kot s sicilijanskimi regionalnimi oblastmi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine