10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Italijanska banka Intesa Sanpaolo bi uvedla štiridnevni delovni teden, a delali bi po 9 ur

 

Piše: C. R., STA

 

Največja italijanska banka Intesa Sanpaolo želi za okoli 76.000 zaposlenih uvesti štiridnevni delovni teden, pri čemer bi zaposleni namesto 7,5 ure na vsak delovni dan delali devet ur, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tako bi lahko imeli ob nespremenjeni plači in nekoliko manjšem številu delovnih ur dodaten prost dan.

Delovni teden zaposlenih pri Intesi se bi po predlogu vodstva banke skrajšal s sedanjih 37,5 ure na 36 ur. S tem bi lahko privarčevali pri stroških za elektriko, zaposleni pa bi imeli manj stroškov s prevozom na delo in z dela.

Sindikat FABI sicer meni, da bi morali imeti zaposleni možnost izbire štiridnevnega delovnega tedna. “Delovni teden s štirimi namesto petimi dnevi je pomemben korak naprej,” so ocenili. A dolžina delovnega dneva mora biti določena v dogovoru delodajalca z zaposlenim.

Predsednica sindikata FABI Maria Sileoni je opozorila, da lahko uro in pol daljši delovni dan prinese obremenitve, ki jih dodaten prosti dan ne more nujno nadomestiti. “Vsekakor je treba zaposlenim dati možnost, da se samostojno odločijo, in danes, ko se z Inteso še pogajamo, temu ni tako,” je dejala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine