-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Inženirji prestižnih ameriških univerz Harvard in MIT razvijajo masko, ki covid-19 zazna v 90 minutah

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Skupina raziskovalcev z Massachusetts Institute of Technology (MIT) in univerze Harvard je oblikovala prototip maske, ki lahko zazna delce koronavirusa v sapi uporabnika. Tehnologija je zasnovana na papirni diagnostiki za viruse ebola in zika, ki jo je sredi leta 2010 razvil profesor inženirstva MIT James Collins, poroča MIT News.

Profesor inženirstva MIT James Collins je kasneje zasnoval senzorski sistem, imenovan SHERLOCK, ki se uporablja za odkrivanje nukleinskih kislin. Skupina znanstvenikov je že delala na nosljivih senzorjih, kot so maske, ko je lani prišlo do pandemije koronavirusa, zaradi česar so morali svoja prizadevanja preusmeriti v covid-19. Opis prototipa maske za odkrivanje virusov je bil v ponedeljek objavljen v reviji Nature Biotechnology.

Po mnenju raziskovalcev so bili v papirnato masko vdelani drobno liofilizirani senzorji SHERLOCK, tako da so lahko v uporabnikovi sapi opazili virusne delce. Uporabnik mora pritisniti gumb, ki sprosti vodo iz majhnega rezervoarja v maski, da aktivira test. Rezultat je pripravljen v 90 minutah in viden samo na notranji strani maske – s tem je zagotovljena zasebnost uporabnika. “Predvidevamo, da bi ta platforma lahko omogočila nosljive biosenzorje naslednje generacije za osebe, ki so na prvi bojni liniji, torej zdravstveno osebje in vojaško osebje,” je Collins dejal za MIT News. Znanstveniki so si prizadevali tudi za vključitev nove metode testiranja v laboratorijske plašče zdravstvenih delavcev. Ekipa je preizkusila veliko različnih vrst tkanin, vključno z bombažem, poliestrom, volno in svilo. “Na koncu smo identificirali kombinacijo, ki se v modni industriji zelo pogosto uporablja za izdelavo oblačil,” je povedal Luis Soenksen, graditelj podjetij na kliniki za strojno učenje v zdravstvu Abdul Latif Jameel iz MIT in eden od sodelavcev pri oblikovanju. “Najboljša je bila kombinacija poliestra in drugih sintetičnih vlaken,” je pojasnil.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine