13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Informacijska pooblaščenka na vse kriplje proti aplikaciji #OstaniZdrav, ne zanimajo pa je tehnološki giganti, ki dejansko zbirajo vse podatke o uporabnikih!

Avtor: Aleš Ernecl

Slovenska informacijska pooblaščenka, Mojca Prelesnik, je med epidemijo že večkrat zaslovela s čudaško obravnavo pravice do zasebnosti, najbolj seveda takrat, ko je nasprotovala merjenju temperature in problematizirala aplikacijo #OstaniZdrav. Na drugi strani imamo pa velike tehnološke gigante, npr. Facebook, ki meje poseganja v zasebnost, tudi ko epidemije ni, močno presegajo, pa to informacijske pooblaščenke ne moti.

Da slovenska informacijska pooblaščenka, Mojca Prelesnik, nima občutka za tehtanje med pravico do zasebnosti in epidemijo, je znano že nekaj časa in iz večih primerov. Zanimivo pa je, da se npr. ne oglasi, ko gre za poseganje v zasebnost s strani velikih tehnoloških gigantov.

Spomnimo, Prelesnikova je nasprotovala merjenju temperature, ko je dejala, da “vsesplošno merjenje temperature po njeno nikakor ni nujen in smiseln ukrep.” Nato je nasprotovala aplikaciji #OstaniZdrav, ko jo je zmotilo, da “V tem trenutku namreč ni mogoče v celoti oceniti, kako obsežne bodo posledice odloka na temeljne in ustavne pravice posameznikov, niti ni jasno, kaj odlok pomeni za varstvo osebnih podatkov, saj iz njega ne izhaja kako naj bi se nova ureditev sploh izvajala, kako naj bi posamezniki izkazovali namestitev aplikacije, kako dolgo mora biti aplikacija nameščena za izpolnjevanje pogojev iz odloka, kako naj bi se zakonito in ustavno skladno izvajal nadzor nad izvajanjem te določbe odloka. Za vpogled v mobilni telefon in preverjanje namestitve aplikacije je namreč potreben sodni nalog.”

Na zanimiv detajl, da je povsem slepa in gluha za kršitve zasebnosti s strani velikih tehnoloških gigantov kot je Facebook, je opozoril tudi predsednik vlade, Janez Janša, ki je tvitnil, da je “potem za informacijsko pooblaščenko najbolj sporna aplikacija #OstaniZdrav, ki varuje tako vašo zasebnost kot vas pred okužbo koronavirus” in retvitnil tvit, ki prikazuje, kaj vse od nas zahteva Facebook.

Vir: Facebook

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine