18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Indija bo v naslednjem proračunskem letu uvedla svojo uradno kriptovaluto

Piše: Damian Ahlin

Indijska finančna ministrica je napovedala, da bo indijska centralna banka v naslednjem proračunskem letu uvedla digitalno različico rupije.

Kriptovalute in ekosistem veriženja blokov močno napredujejo. Tako, da je celo Indija sporočila, da bo v naslednjem proračunskem letu uvedla svojo digitalno rupijo.

Finančna ministrica Nirmala Sitharaman je dejala, da bo indijska centralna banka svojo prvo digitalno valuto CBDC (central bank digital currency) uvedla v finančnem obdobju 2023, ki se začne 1. aprila 2022.

Uvedba digitalne valute centralne banke bo močno spodbudila digitalno gospodarstvo, je dejala in dodala: Digitalna valuta bo omogočila tudi stroškovno učinkovitejši sistem upravljanja valut.

Prihodnost gospodarstva

Čeprav bo Indija prva velika država, ki bo uvedla CBDC, ne bo edina. Tudi Združene države Amerike so tik pred tem, da se pridružijo temu novemu finančnemu premiku.

Predsednik Fed Jerome Powell je v izjavi, objavljeni sredi maja 2021, dejal, da bo projekt uvedbe digitalnega dolarja predložil v javno razpravo, da bi lahko sprejel najboljšo možno odločitev glede morebitne uvedbe tega sredstva.

V centralni banki smo zavezani, da bomo o tem pomembnem vprašanju slišali širok spekter mnenj, preden se bomo odločili, ali in kako nadaljevati z digitalno valuto ameriške centralne banke (CBDC), je dejal v izjavi.

Do zdaj je regulator obravnaval CBDC le v okviru tehnološkega raziskovalnega projekta v eni od svojih regionalnih podružnic. Vendar pa Powellova izjava potrjuje resnejši pristop k oblikovanju elektronske valute, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov. Naš ključni vidik je, kako bi lahko CBDC okrepil že tako varen, učinkovit, dinamičen in uspešen nacionalni plačilni sistem, je pojasnil.

Vendar pa je vodja FED-a pojasnil, da ta projekt ne bo nadomestil gotovine in tradicionalnega dolarja, temveč bo dopolnjeval sedanji denarni sistem.

Vir: Dólar hoy

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine