0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Imate radi vino? Pridite v Marezige, kjer bodo obeležili že 47. praznik refoška

Marezige nad Koprom bodo od danes do nedelje gostile že 47. izvedbo praznika refoška. Prireditev je z leti prerasla v praznik vinogradnikov iz celotnega okoliša ter vsako leto v “prestolnico refoška” privabi več tisoč obiskovalcev. Ti lahko poleg vin preizkusijo tudi kulinarično ponudbo tipičnih istrskih domačih jedi.

 

Praznik refoška se v Marezigah neprekinjeno odvija že od leta 1972. V štirih desetletjih je iz razstave refoška, na kateri so vinogradniki iz slovenske Istre predstavljali svoj pridelek, prerasel v velik praznik vinogradnikov in vseh ljubiteljev te žlahtne kapljice, na katerem izpostavljajo kakovost vin, vinsko kulturo ter etnološko in kulturno dediščino istrskega podeželja, so zapisali organizatorji iz Turističnega društva Marezige.

Poleg strokovnega ocenjevanja vin, ki jih vinogradniki ponujajo in predstavljajo v okviru praznika, se, kot že v preteklih letih, obeta pestro dogajanje. Še pred popoldanskim uradnim odprtjem praznika, na katerem bo sodelovala tudi vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan, bo potekal posvet članov Društva vinogradnikov slovenske Istre s podelitvijo priznanj z ocenjevanja vin.

V soboto in nedeljo bo marežganska kanava ponujala nagrajena vina in istrske kulinarične dobrote, sicer pa bo sobotni dan v znamenju aktivnosti na prostem, od pokala v balinanju in tradicionalnega nogometnega turnirja do kolesarjenja in sprehoda. Obiskovalci bodo lahko odkrivali kmečko tržnico, potekali pa bosta tudi srečanje slovenskih vinogradnikov in mednarodno srečanje pihalnih orkestrov iz štirih držav.

Za nedeljo organizatorji napovedujejo še refoškov tek, predstavitev starodobnih vozil, povorko kmečkih vozov in srečanje harmonikašev na diatonični harmoniki. Vrhunec praznika pa bo popoldne z razglasitvijo šampiona refoška in kronanjem kralja refoška, ki ga bodo opravili člani slovenskega reda vitezov vina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine