17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Imate radi pivo? V Münchnu se je začel 186. Oktoberfest, lani ga je obiskalo ljudi za tri Slovenije

V bavarski prestolnici München se je danes ob 12. uri, ko je münchenski župan tradicionalno odprl prvi sodček piva, začel 186. Oktoberfest. Festival bo trajal do 6. oktobra, letos pa bodo prvič na prizorišču omejili uporabo električnih skirojev. Pivo se bo ponovno podražilo in bo večinoma stalo med 10,8 in 11,8 evra za liter.

 

Pivo bo tako za 3,11 odstotka dražje kot lani, piše na spletni strani festivala. Ne bo pa se podražilo najdražje pivo Weinzelt, ki ostaja pri 15,9 evra na liter.

Vodja prireditve Clemens Baumgaertner je dejal, da se na letošnjem festivalu želijo osredotočiti na raznolikost Oktoberfesta. Poudaril je, da ta prireditev ni zgolj pitje piva, ampak vzdrževanje tradicionalnega duha veselice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizatorji festivala bodo letos omejili uporabo električnih skirojev na širšem prizorišču. Za ta korak so se odločili zaradi zaskrbljenosti, da bi se uporabniki z njimi vozili v opitem stanju. Postavili bodo velike barikade, ki jih bodo morali letos poleg voznikov avtomobilov spoštovati tudi uporabniki električnih skirojev. Poleg tega v času trajanja festivala po 17. uri na širšem območju dogajanja teh skirojev ne bo mogoče najeti, omejene pa bodo tudi lokacije, namenjene njihovemu parkiranju.

Lani se je festivala udeležilo 6,3 milijona ljudi, kar je 14 odstotkov več kot leta 2017.

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja ter času obeh svetovnih vojn.

Zadnje novice

Sorodne vsebine