30.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Hrvaški izum – obleka s protivirusno zaščito

Piše: C. R.

Sodelovanje tekstilne in biomedicinske industrije je prispevalo k izdelavi moške obleke s protivirusnim premazom, ki ga je na hrvaški trg poslalo podjetje Varteks iz Varaždina. V podjetju trdijo, da inovativna tkanina ViralOff, iz katere so izdelali obleko, v dveh urah skoraj popolnoma odstrani viruse, če so na oblačilih.

Tehnološko inovativno tkanino ViralOff je izdelal in razvil italijanski proizvajalec tkanin Marzotto, ki je ob tem sodeloval z biomedicinsko družbo Polygiene, so zapisali na spletni strani varaždinskega podjetja, piše STA.

Ob spletni predstavitvi protivirusne obleke so sicer priznali, da premaz ne ščiti popolnoma pred virusi, a zmanjšuje njihovo morebitno prisotnost na površini tkanine za več kot 99 odstotkov v dveh urah.

“Protivirusna zaščita deluje zgolj na viruse, ki padejo na tkanino obleke. Da bi se znižala možnost okužbe, je še treba upoštevati vse protikoronske ukrepe,” so opozorili.

Aktivna sestavina premaza ViralOff je reakcijska snov, ki je mešanica titanovega dioksida in srebrovega klorida. Varna je v stiku s kožo, ne povzroča alergijskih reakcij in je varna tako za odrasle kot otroke, pa tudi hišne ljubljenčke, so še izpostavili ob predstavitvi obleke, ki ima tudi ISO standard in certifikat Oeko-tex.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine