21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Grad lastnika Newcastla Mohameda Bin Salmana

Piše: Damian Ahlin

Château Louis XIV je bil zgrajen leta 2008 po vzorcu francoskih gradov in je vreden približno 270 milijonov evrov. To je najdražja rezidenca v zgodovini.

Razkošna jahta, vredna več kot 400 milijonov evrov, vila v Franciji, vredna skoraj 300 milijonov evrov, in nakup slike Leonarda da Vincija za več kot 400 milijonov evrov, kar je rekord za umetniško delo, so nekatere številke, ki pripadajo novemu lastniku Newcastla Mohamedu Bin Salmanu.

Poleg tega, da je princ Savdske Arabije, je tudi lastnik najdražje nepremičnine na svetu, Château Louis XIV, ki je bila po poročanju časnika The Sun ena od možnosti, ki sta jih za svojo poroko leta 2014 obravnavala Kim Kardashian in Kanye West, ki sta se nazadnje zaročila na gradu Forte Belvedere v Firencah.

Château Louis XIV je bil zgrajen med letoma 2008 in 2011 po vzoru francoskih gradov v bližini Versaillesa. V tem kraljevsko navdahnjenem dvorcu so med drugim razkošna soba za meditacijo,  velikanski akvarij z ribami, vinoteka s 3000 steklenicami vina, fontane, okrašene z zlatimi lističi, bazeni in dve plesni dvorani ter drugi zanimivi prostori.

Vse v gradu Château Louis XIV je najsodobnejše, od sistema fontan do električne napeljave in klimatske naprave, saj ga lahko upravljate kar z mobilnim telefonom. Njegov graditelj ni skoparil z lastnostmi in je združil veličastnost strukture z notranjostjo, ki bolj spominja na dvorec na Beverly Hillsu. Notranji bazen, kino in kletni klub so le nekatere od funkcij, ki bi navdušile zvezdnike, ki se odpravljajo na pot.

V gradu sta dve popolnoma opremljeni suiti, prav toliko spalnic, dve kuhinji, celotno nadstropje, namenjeno zabavi, vinska klet in edini zasebni podzemni akvarij v Evropi.

Château Louis XIV je zgradil Emad Khashoggi, nečak milijarderja Adnana Khashoggija, zloglasnega trgovca z orožjem.

Drugo razkošje

To pa še zdaleč ni edino razkošje, ki ga ima Mohamed Bin Salman. V lasti ima tudi četrto najdražjo jahto na svetu. Ladja Serene, kot jo je preimenoval, je vredna 485 milijonov evrov in je dolga 133 metrov. Na njej je bazen, gledališče, plezalno steno, heliport in celo garažo za shranjevanje podmornice!

Največje razkošje pa visi na eni od njenih sten. Princ Savdske Arabije je tudi lastnik najdražje slike v zgodovini. Leta 2017 je za 389 milijonov evrov kupil Leonardovo delo Salvatore Mundi in ga preselil na jahto.

Med svojimi številnimi ekscesi je leta 2015 na zasebnem otoku na Maldivih pripisal tudi zabavo brez meja. Tako naj bi iz Rusije in Brazilije prepeljal 150 žensk – pred tem jih je zdravniško pregledal, da bi izključil spolno prenosljive bolezni – in najel umetnike, kot so raper Pitbull, DJ Afrojacko ali slavni Psy (Gangnam Style). Tristo zaposlenim na zasebnem otoku Velaa je plačal vsakemu dodatnih 5.000 dolarjev, da bi zapečatil svoj molk, vendar mu to ni uspelo. Razvedelo se je kar hitro.

Vir: www.larazon.es

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine