14.5 C
Ljubljana
sobota, 28 maja, 2022

Google se bo prilagodil kitajski komunistični cenzuri interneta in bo zato razvil poseben brskalnik za kitajski trg

Glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai je prvič javno potrdil, da tehnološki velikan razmišlja o izdelavi brskalnika za kitajski trg. Od tam je svoj brskalnik zaradi cenzure umaknil pred osmimi leti, domnevni načrt, po katerem naj bi se Google podrejal kitajskim cenzorjem, pa je v minulih mesecih naletel na številne kritike.

 

Kot je pred dnevi na poslovni konferenci Wired v San Franciscu dejal Pichai, vodilni pri Googlu čutijo dolžnost, da poiščejo rešitev glede brskalnika za kitajski trg. Prepričani so, da bi uporabnikom interneta nudil boljše informacije kot konkurenčne storitve, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Iščemo ravnotežje med različnimi vrednotami. Pri tem spoštujemo vladavino prava v vsaki državi,” je dodal. Glede načrta za prodor na kitajski splet ni navedel nobene časovnice, dejal pa je, da v zvezi s tem “razmišljajo dolgoročno”.

Več kot tisoč Googlovih zaposlenih je avgusta podpisalo protestno pismo proti načrtom podjetja, da prilagodi brskalnik na Kitajskem zahtevam tamkajšnjih oblasti. Zahtevajo več transparentnosti, da bodo lahko razumeli moralne posledice svojega dela.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi Google namreč na skrivaj gradil brskalnik, ki bo filtriral cenzurirano vsebino na Kitajskem in bo torej spoštoval ostra pravila Pekinga na področju cenzure interneta. Projekt naj bi potekal pod skrivnim imenom Dragonfly.

Pichai je ta projekt na konferenci Wired opisal kot prizadevanja Googla, da spozna, kaj lahko ponudi v primeru vnovičnega zagona brskalnika na kitajskem spletu.

Sorodne vsebine