17.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

Goodyear Blimp se je vrnil na slovensko nebo

Piše: C.R.

Slavno zračno plovilo Goodyear Blimp letos že tretjič zapored leti nad evropskimi mesti, pot pa ga bo vodila tudi čez Slovenijo. Na našem nebu ste ga lahko zagledali danes, jutri, 7. julija, pa bo potoval proti Milanu na vztrajnostno dirko 6 ur Monze.  

Največje poltogo zračno plovilo na svetu Goodyear Blimp, ki je lani z dvakratnim preletom naše države in enodnevnim postankom na letališču v Lescah navdušilo Slovence, je zadnja dva meseca v polnem pogonu. V sklopu letošnje evropske turneje namreč spremlja in skrbi za spektakularne zračne posnetke najpomembnejših avtomobilističnih dirk. V preteklih dveh mesecih je tako že bdel nad dogajanjem na več prizoriščih, med drugim tudi nad prestižno francosko dirko 24 ur Le Mansa, kot zadnjo pa bo obiskal dirko svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA v Monzi, severno od Milana.

Na pot proti prizorišču dirke 6 ur Monze se je Blimp podal že 4. julija iz Nemčije, po postanku v avstrijskem Welsu pa je danes, 6. julija, letel nad Slovenijo. Okoli 12.50 ste Goodyear Blimpa lahko zagledali nad Mariborom oz. njegovo bližnjo okolico, okoli 13.30 je letel nad Celjem, nakar se je podal v smeri proti prestolnici in okoli 14.10 letel nad Ljubljano, nato pa je nadaljeval svojo pot proti Kranju, nad katerim je predvidoma letel okoli 14.40. Okoli 15.00 je Goodyear Blimp pristal na letališču Lesce ter tam tudi prenočil.

V četrtek, 7. julija, bo Blimp predvidoma v dopoldanskih urah poletel naprej proti Italiji (pot letenja bo odvisna od takratnih vremenskih razmer).

Pri navedenih urah gre za predvidene ure preleta, ki pa se lahko zaradi vremenskih pogojev, predvsem vetra, še spremenijo. Veter namreč po eni strani Blimpu pomaga, da je hitrejši, po drugi strani pa ga lahko tudi upočasni. Zato priporočamo, da pot enega pomembnejših ambasadorjev blagovne znamke Goodyear spremljate s pomočjo Flight radarja, in sicer s sledenjem oznake D-LZFN. Tako boste vedno imeli najnovejši podatek o trenutni lokaciji zračnega plovila.

Letel bo 300 metrov nad tlemi    

Goodyear Blimp, ki ga boste lahko opazovali na našem nebu, je model Zeppelin NT. Ta v dolžino meri več kot 75 metrov, visok je skoraj 18 metrov, pri tem pa ga poganjajo trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Njegova posebnost je še, da  lahko bdi nad določeno točko in se med lebdenjem lahko tudi obrne okoli lastne osi. Goodyear Blimp, ki sicer brez težav leti na višini 3.000 metrov, bo Slovenijo preletel približno 300 metrov nad tlemi, zato ga boste z lahkoto ujeli tudi v svoj objektiv.

Več informacij o ikoničnem plovilu in njegovi letošnji evropski turneji lahko preberete tudi na Goodyearovi spletni strani.

O Goodyear Slovenija

Goodyear Slovenija, d.o.o., je eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik v jugovzhodni Evropi in je   že od leta 1998 del mednarodne korporacije Goodyear. V družbi Goodyear Slovenija je zaposlenih okoli 1.700 sodelavcev.

Goodyear Slovenija proizvaja oziroma trži pnevmatike za osebna, poltovorna in tovorna vozila, pnevmatike za industrijske in gradbene stroje in motopnevmatike. Prodajni splet sestavljajo pnevmatike petih blagovnih znamk: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda in Debica. Te pnevmatike nudijo varnost in udobje voznikom na cestah po vsem svetu, saj približno 80 odstotkov pnevmatik družba proda v evropske in druge države prek prodajne mreže koncerna Goodyear. Za več informacij o pnevmatikah obiščite spletne strani www.goodyear.si, www.dunlop.si, www.fulda.si, www.sava-tires.com  ali www.goodyear-slovenija.si.

O korporaciji Goodyear

O korporaciji Goodyear Goodyear je eden izmed največjih proizvajalcev pnevmatik na svetu. Zaposluje približno 72 tisoč ljudi. Izdelke proizvaja v 57 obratih v 23 državah po svetu. V njegovih dveh centrih za inovacije, v Akronu v ZDA in v Colmar-Bergu v Luksemburgu, si prizadevajo za razvoj najnaprednejših izdelkov in storitev, ki postavljajo standarde glede tehnologij in zmogljivosti v industriji. Za več informacij o korporaciji Goodyear in njenih izdelkih obiščite spletno stran www.goodyear.com/corporate. Za dodatne slike in video vsebine obiščite osrednjo spletno redakcijo na: http://news.goodyear.eu.

Za dodatne slike in video vsebine obiščite osrednjo spletno redakcijo: http://news.goodyear.eu.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine